Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Problemer med boret

Vanskelig og farlig operasjon i Ålesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Brannvesenet i Ålesund prøver i dag å bore seg gjennom en murvegg for å komme til den eksplosjonsfarlige propantanken som ligger under den sammenraste boligblokken i Ålesund.

Boringen støtte etter en stund på problemer.

- Det største problemet nå er å få vanntilførsel nok til å kjøle ned boret. Vi har nå stoppet boringen for en periode, sier brannsjef Geir Thorsen til Sunnmørsposten.

Boringen ble ifølge VG Nett gjenopptatt ved 15.30-tiden.

Vil undersøke mengden gass

Gjennom borehullet på 60 cm. i diameter vil mannskapene prøve å spyle bort massene rundt tanken. Håpet er at det vil gjøre det mulig å finne ut hvor mye gass som er igjen i tanken.

- Planen videre er å øke avbrenninga av gassen i tanken slik at det går raskere å få den tømt for gass, sier operasjonsleder i Ålesund-politiet, Magne Tjønnøy, til NTB.

Brannmannskapene frykter at det har sivet ut gass i bakken rundt tanken. Faren for eksplosjon, eller at boreoperasjonen gjør blokka mer ustabil, gjør at sikkerhetssonen er utvidet. Journalister og andre blir holdt langt unna.

image: Problemer med boret

- Mannskapet vil derfor gå varsomt fram under arbeidet, sier operasjonslederen.

Frykter ti tonn stein kan løsne

Men det er ikke bare faren for eksplosjon som bekymrer operasjonsledelsen. I går sa den byggtekniske ekspertgruppe at det fortsatt er fare for ras.

- Vi vurderer det ikke som noen stor fare at hovedkonstruksjonen skal totalkollapse nå. Det ser relativt stabilt ut. Vår hovedbekymring nå er det ustabile fjellet bak bygningen. Her er det blant annet en stor stein og flere mindre steinsamlinger som skaper en frykt for at opp mot ti tonn stein kan løses ut og rase inn i bygningen, sa seniorforsker Erik Thorenfeldt fra Sintef.

Skanner fjellet med laser

Laserteknologi ble i går kveld tatt i bruk for å skanne hele fjellmassen. Hensikten er å finne ut om det er bevegelse i fjellet. Det vil falle en bekymring fra skuldrene til redningsmannskapene og fjellet viser seg å være helt i ro.

Det blir også en utfordring å komme seg til gasstanken, som opprinnelig lå foran bygget, men som nå ligger under det. Gassbrannen må slukkes og bygget må støttes før redningsmannskaper kan ta seg inn for å hente ut de omkomne fra andre etasje.

Det vil ikke være mulig å ta ut omkomne fra første etasje uten å rive hele blokka.

Den kritiske situasjonen gjør at de 420 evakuerte fra området Fjelltun og Klipra ikke får vende tilbake til sine hjem. Fredag kveld ble de evakuerte orientert om situasjonen på Rådhuset i Ålesund. Etterpå er SMS tatt i bruk for å oppdatere menneskene som ikke får flytte hjem før gassbrannen er slukket eller ikke er en fare for omgivelsene.

Oversiktsbilder, bildeserie, panoramabilde og kart:

FRYKTER GASS OG RAS:</B> Planen er å bore seg gjennom en murvegg for å komme til den eksplosjonsfarlige propantanken som ligger under den sammenraste boligblokken i Fjelltunveien. Hjelvik betongsaging er på plass for å assistere hjelpemannskapene med boringen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media