«Problemet ditt er at du alltid vil være en neger»

Rasismeskandale rulles opp i London-politiet.

I SØKELYSET: London-politiet beskyldes for rasisme. Foto: EPA/LONDON METROPOLITAIN POLICE/NTB Scanpix
I SØKELYSET: London-politiet beskyldes for rasisme. Foto: EPA/LONDON METROPOLITAIN POLICE/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): London-politiet er rammet av en rasismeskandale.

Torsdag ble 20 politibetjenter satt under etterforskning etter anklager om rasisme i ti ulike saker som nå etterforskes. Åtte av dem, samt en sivil ansatt, er suspendert, ifølge The Guardian.

«Feid under teppet» Avisa avslører i dag at en rapport om problemet i politistyrken i 2008 ble «feid under teppet».

I rapporten kom det blant annet fram at London-politiet måtte ta tøffe grep for å stoppe polititjenestemenn fra å diskriminere personer med bakgrunn fra Afrika og Karibia. Personer med denne bakgrunnen ble ifølge rapporten regelmessig også stoppet av tjenestemenn som feilaktig antok at de var kriminelle.

Brian Paddick, som nå er ordførerkandidat for det liberale parti, men som hadde en sjefsstilling i politistyrken fram til 2007, utformet rapporten. Paddick er åpent homofil.

Lydopptak Skandalen startet da The Guardian avslørte et lydopptak av en samtale mellom en politibetjent og en mann (21) i Øst-London. Samtalen ble tatt opp på mannens mobiltelefon. Han ble stoppet i bilen sin og arrestert noen dager etter opptøyene i fjor sommer.

I opptaket kan en høre politibetjenten redegjøre for at den pågrepne var «ei fitte». En annen politibetjent sa videre:

- Problemet ditt er at du alltid vil være en neger.

Videre sa han:

- Du vil alltid ha mørk hud. Ikke gjem deg bak fargen din.

Førte ikke fram 21-åringen klaget inn behandlingen, men en intern gransking førte ikke fram. Saken blusset opp igjen etter at The Guardian publiserte opptaket og mannens advokat truet med å påklage avgjørelsen. Den ene politibetjenten er suspendert.

Mannen ble ifølge politiet stoppet fordi de mistenkte at han kjørte i påvirket tilstand. Han er senere ikke blitt verken siktet eller tiltalt for dette. Han ble tatt inn i en politibil, hvor han hevder han fikk hodet presset mot vinduet mens en tjenestemann satte kneet sitt i brystet hans.

- Jeg fikk ikke puste og trodde jeg skulle dø, sier mannen ifølge avisa.

Om behandlingen han fikk, sier han:

- Det er vanskelig å forklare, men du føler deg som en dritt, du føler deg ikke som et menneske.

- Jeg var glad jeg tok det opp.

- Sluttet å bry seg Tarique Ghaffur hadde en sjefsstilling i politistyrken fram til 2008, da han sluttet etter at han hevdet han ble utsatt for diskriminering. Han sier han har forventet at rasismesaker som dette skulle dukke opp:

- Lederne sluttet å bry seg om problemet. Rasismen er blitt mer skjult, sier han og legger til at det er snakk om et mindretall av betjentene.

David Michael, som startet National Black Police Association, mener politiet må få hjelp utenfra med rasismeproblemet.

- Vet du hvem jeg er? Daily Mail avslører en annen hendelse, hvor en 31 år gammel tjenestemann skjelte ut Umer Nazir, en 23 år gammel kioskansatt.

LAGDE RAPPORT: Brian Paddick. Foto: REUTERS/Toby Melville/NTB Scanpix
LAGDE RAPPORT: Brian Paddick. Foto: REUTERS/Toby Melville/NTB Scanpix Vis mer

Ifølge avisa risikerer 31-åringen sparken, selv om hendelsen skjedde da han hadde fri og var ute på byen. Mannen skal ifølge Daily Mail ha krevd å få kjøpe mat som antok snart skulle kastes til halvpris. Han reagerte med sinne da 23-åringen ikke ville gå med på det.

- Vet du hvem jeg er? Jeg er en politibetjent.

Han spurte hvor 23-åringen kom fra før han angivelig selv sa:

- Jeg skal fortelle deg hvor du kommer fra. Du kommer fra Pakistan og den jævla familien din dør av matmangel der. Du er her og kaster vår mat, din jævla drittsekk. Dra tilbake til det jævla landet ditt.

Én fikk sparken Kritikerne hevder at London-politiet ikke har tatt god nok lærdom etter drapet på tenåringen Stephen Lawrence for 13-år siden. Politiets håndtering av saken førte til en granskning som konkluderte med at etaten hadde et alvorlig rasismeproblem.

I perioden fra 1999 til 2011 har 120 politibetjenter i London-politiet blitt etterforsket for rasisme. Bare én av dem fikk sparken.

London-politiet ønsker ikke å kommentere Paddick-rapporten overfor The Guardian, men sier de tar anklagene og problemstillingen på alvor, spesielt knyttet til tilfeldige ransakinger.

- Vi har en historie hvor vi ønsker interne debatter og granskinger velkommen. Vi forsøker kontinuerlig å tilpasse og utvikle oss, sier en talsperson til avisa.

Tidligere denne uka sa Bernard Hogan-Howe, London-politiets øverste leder:

- Jeg vil gjøre det klart at det ikke finnes noe rom for rasisme i London-politiet.

IKKE OVERRASKET: Tidligere politileder Tarique Ghaffur. Foto: AFP PHOTO/Shaun Curry/NTB Scanpix
IKKE OVERRASKET: Tidligere politileder Tarique Ghaffur. Foto: AFP PHOTO/Shaun Curry/NTB Scanpix Vis mer