Diktatorkrangel: Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund slår tilbake mot Bård Vegard Solhjells anklager om lefling med diktatorer. Arkivfoto: Aleksander Nordahl/DAGBLADET
Diktatorkrangel: Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund slår tilbake mot Bård Vegard Solhjells anklager om lefling med diktatorer. Arkivfoto: Aleksander Nordahl/DAGBLADETVis mer

- Problemet er ikke Frps historie, men SV i dag

Morten Høglund (Frp) slår tilbake mot påstander om diktatorflørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kom Bård Vegard Solhjells bok «Solidaritet på ny» ut. Der går han knallhardt ut mot det han mener er norsk høyresides manglende oppgjør med tidligere flørting med fascisme og diktatur.

- Bård Vegard Solhjell forsøker å trekke frem gamle påstander om Anders Langes parti og Sør-Afrika og dermed skape et inntrykk av at Fremskrittspartiet har fått støtte fra det sør-afrikanske apartheidregimet. Påstandene er ikke korrekte og har blitt tilbakevist tidligere, sier utenrikspolitisk talsmann Morten Høglund (Frp).

Uansett mener han det er viktigere å diskutere hvor partiene står nå enn hva som finnes av gamle synder.

- Det som er et problem er at SV-politikeren Erik Solheim roser en av Kinas diktatorer for hans gjerning, fortsetter å støtte Etiopias udemokratiske leder, har stått for en normalisering i forholdet til Cuba. SVs egen ungdomsorganisasjon, som bekjenner seg som marxister og står for sosialistisk demokrati, pleier kontakt med kommunister i Colombia som forsvarer FARC geriljaen. Historien er viktig å studere, men minst like viktig for å forstå partienes forhold til demokratisk og totalitære retninger, er å faktisk se litt på hvem man omgås og hvem man støtter i dag. I en slik studie vil jeg påstå at SV har noen utfordringer, sier Høglund.

Udokumentert
Høglund avviser fullstendig Solhjells påstander om at partiet 1973 fikk pengestøtte fra apharteidregimet i Sør-Afrika. Høglund viser til boka «Fra Anders Lange til Carl I. Hagen», som ble skrevet av historiker Jan Martin Iversen forut for partiets 25. års jubileum 1998.

- Han hadde full tilgang til alt vårt materiale. Det fantes ikke spor av noe Sørafrikanske kontakter.  Også andre har hatt tilgang til våre arkiver uten å finne noen spor av dette. Dette er dermed kun udokumenterte påstander som reises fra tid til annen. Påstanden om at valgkampen i 1973 ble finansiert av en sørafrikansk agent er et forsøk på å skape en sannhet som ikke det er dekning for.  Valgkampen i 1973 ble finansiert av innsamlede midler og gaver fra de som selv deltok i den. Det er intet i våre arkiver eller regnskaper som viser noen utenlandsk finansiering.

Han viser til at partiets arkiver er gitt til Riksarkivet.

- Vi har god praksis for å gi tilgang til dem for forskere og historikere som et ledd et studie/arbeid. Det er dermed ukorrekt når Solhjell påstår at våre arkiver skal være lukket for innsyn, sier Høglund.

GARDERMOEN  20100425. Morten Høglund ble valgt inn som nytt sentralstyremedlem under Fremskrittspartiets landsmøte på Clarion Hotel på Gardermoen søndag. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix .
GARDERMOEN 20100425. Morten Høglund ble valgt inn som nytt sentralstyremedlem under Fremskrittspartiets landsmøte på Clarion Hotel på Gardermoen søndag. Foto: Lise Åserud / Scanpix . Vis mer