Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prodi bekreftet som ny leder for EU-kommisjonen

EU-landenes ledere utpekte i dag formelt Italias tidligere statsminister Romano Prodi til ny leder for EU-kommisjonen. Prodi erstatter luxembourgeren Jacques Santer, som tidligere denne måneden gikk av sammen med resten av kommisjonen etter en korrupsjonsskandale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysklands statsminister Gerhard Schröder bekreftet, som vert for EU-møtet, at han og hans kolleger raskt ble enige om å utnevne Prodi. EU-parlamentet kan dermed bekrefte utnevnelsen på sitt plenumsmøte tidlig i april, og deretter kan EUs medlemsland lansere kandidater til de 19 andre kommisjonærvervene.

Disse kandidaturene skal avklares med den påtroppende leder for kommisjonen, og hver enkelt ny kommisjonær må granskes og godtas av EU-parlamentet. En britisk diplomat spådde onsdag at denne prosessen kan kreve så mye tid at Prodi ikke er på plass som EU-sjef før i juni.

Ifølge en velinformert kilde ved EU-toppmøtet i Berlin hersket det bred enighet om at Prodi er den best egnede kandidat til å ta over etter Santer. Toppmøtet i Berlin skulle ellers mest dreie seg om pengespørsmål, men ble overskygget av krisen i Kosovo.

Prodis kandidatur er blitt styrket for hver dag som er gått under oppkjøringen til toppmøtet i Berlin. EU-landenes ledere var enige om at det hastet med en utnevnelse, for å hindre en politisk hjertelammelse i Brussel etter korrupsjonsskandalen og den gamle kommisjonens fall.

(NTB)