Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prodi fikk ikke nok stemmer

Valg i det italienske senatet beviste koallisjonens problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natt til lørdag var de 316 stemmene fra senatet ferdig opptelt. Romano Prodis presidentkandidat, Franco Marini (73), var kun én stemme fra å kunne overta presidentskapet.

161 stemmer gikk til Marini, mens kristendemokraten Giulio Andreotti (87), kandidaten til Berlusconis sentrum-høyre-koallisjon, fikk 155 stemmer. Med fem blanke og en stemme deklarert ugyldig, måtte Franco Marini hatt 162 stemmer for å få flertall, skriver Associated Press.

Stadig maktkamp

Romano Prodis sentrum-venstre-koallisjon vant valget med knappest mulige margin, til sammen 19 002 598 mot 18 977 843 stemmer. Det skjøre flertallet trues også av store politiske forskjeller innad i Prodis koallisjon.

Selv om hans flertall er stort nok i deputertkammeret (underhuset), må han ha makten også i senatet (overhuset) for å kunne oppnevne en regjering i landet.

Valget av president i senatet er sett på som et bevis på hvorvidt valgseirerne i det hele tatt har samhold nok til å kunne få flertall for saker og styre landet.

En fjerde avstemning i den kaotiske maktkampen, hvor senatorer underveis også har byttet side, skjer lørdag morgen, ifølge AP.

Berlusconi tier

SKJØRT: Romano Prodi vant det italienske valget, men med så liten margin at én senators stemme kan felle flertallet. Foto: AP
SKJØRT: Romano Prodi vant det italienske valget, men med så liten margin at én senators stemme kan felle flertallet. Foto: AP Vis mer

Avtroppende statsminister Silvio Berlusconi har ennå ikke erkjent valnederlaget 10. april, til tross for at høyesterett har godkjent valgresultatet. Mange spekulerer i om han sikter seg enda høyere enn statsministerposten, når Carlo Azeglio Ciampis går av som landets president i mai.

ÉN FOR LITE: I fredagens valg fikk Franco Marini, Prodis kandidat til senat-president 161 av de 162 stemmene han trengte.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling