Prodi går av

Italias statsminister Romano Prodi har gått av. Fikk ikke støtte for Afhganistan-politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Prodi innkalte sentrum-venstreregjeringen til krisemøte onsdag kveld, og han var ifølge samferdselsminister Antonio Di Pietro på vei til Italias president Giorgio Napolitano med sin avskjedssøknad etter møtet.

Italias president Giorgio Napolitano har nå godtatt statsminister Romano Prodis avskjedssøknad, melder italienske medier.

Presidenten kommer til å innkalle landets partiledere til et møte torsdag for å beslutte hva som skal overta etter Prodi, melder NTB.

-Trekk dere

Regjeringskrisen oppsto etter at et forslag fra regjeringen ikke fikk de nødvendige 160 stemmene i den italienske nasjonalforsamlingens førstekammer Senatet.

Utenriksminister Massimo d\'Alema antydet at regjeringen kunne komme til å gå av hvis lovforslaget, der regjeringen ber om støtte til sin utenrikspolitikk, ble avvist.

- Trekk dere, trekk dere, ropte opposisjonspolitikere etter at opptellingen viste at bare 158 senatorer hadde stemt for forslaget, to færre enn nødvendig for at det skulle bli vedtatt.

- Regjeringen har falt

Går av: Italia\'s statsminister Romano Prodi led nederlag i en debatt om utenrikspolitikk i Senatet i dag. Her forlater han statsministerboligen etter et møte med kabinettet. Foto: Reuters
Går av: Italia\'s statsminister Romano Prodi led nederlag i en debatt om utenrikspolitikk i Senatet i dag. Her forlater han statsministerboligen etter et møte med kabinettet. Foto: Reuters Vis mer

Men siden det ikke dreide seg om noen tillitserklæring, er regjeringen ikke forpliktet til å gå av. Det hindret likevel ikke opposisjonen i å fremme sitt krav.

- Det finnes ikke lenger noe flertall. Det finnes ikke lenger noen Prodi-regjering. Prodi-regjeringen har falt i dette kammeret, sa Renato Schifani, som er opposisjonspartiet Forza Italias leder i Senatet, tidligere onsdag.

Enkelte venstreorienterte politikere som ellers støtter Prodi-regjeringen, er utilfreds med Italias militære nærvær i Afghanistan og planene om utvidelse av en amerikansk militærbase i Italia. De kan ha stemt mot onsdagens forslag om støtte til regjeringens utenrikspolitikk.

Krangler

Italienerne har utplassert rundt 1.900 soldater i Afghanistan. Utenriksminister dAlema forsvarte onsdag både denne utplasseringen og planene om å bygge ut den amerikanske basen i de nordlige delene av Italia.

Onsdagens nederlag i Senatet var det alvorligste for Prodis ni måneder gamle koalisjonsregjering, som er dypt splittet i en rekke saker. I tillegg til utenrikspolitikken, krangler koalisjonspartiene blant annet om hvordan budsjettet skal se ut og om et lovforslag om rettslig anerkjennelse av homofile par og par som ikke er gift.