Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prodi seiret

Valgforsker spår nyvalg om to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at utenlandsstemmene var talt opp ved middagstider i dag var det klart at venstre-koalisjonsleder Romano Prodi hadde klart å toppe Silvio Berlusconi.

Men det skjedde med knappest mulig margin.

Prodi vant deputertkammeret, det ene av Italia to parlamentskamre, men 0,1 prosentpoeng. Grunnet nye vaglover ender han da opp med en solid mandatbonus, slik at han sitter med 340 mot 277 stemmer i det italienske underhuset.

Flaue over Berlusconi

Og det skulle ikke bli noe mindre spennende i Senatet. Da stemmene var talt opp nasjonalt hadde Berlusconis koalisjon nemlig overtall, 50,2 prosent mot Prodis 48,9. Det utgjorde 155 senatorer til Berlusconi, 154 til Romano Prodi. Men det var her utenlandsstemmene talte til fordel for venstresida.

I kveld sier innrenriksdepartementet at den endelige fordelingen i senatet blir 158 til Prodi, 156 til Berlusconi. Men Berlusconi har ikke gitt seg helt. Kort tid etter meldingen om tap i senatet også sa Berlusconi at «ingen kan påstå at de har vunnet».

- Italienerne i utlandet blir flaue over Berlusconi, mener valgforsker Frank Aarebrot. Han tror statsministerens fakter har ført til at han nå har tapt valget på målstreken.

Av totalt seks utenlandsmandater fikk Prodi fire direkte, Berlusconi én, og i tillegg fikk en søkkrik argentinsk businessmann med ansvaret for italienere i Latin-Amerika det siste. Han har tidligere gjort det klart at han vil støtte lederen med flertall i Senatet.

VINNEREN: Romano Prodi vant nattens valgdrama med knappest mulig margin i begge kamre i parlamentsvalget. Den knappe seieren vil sannsynligvis by på problemer for koalisjonslederen fra sentrum-venstre. Foto: AP
VINNEREN: Romano Prodi vant nattens valgdrama med knappest mulig margin i begge kamre i parlamentsvalget. Den knappe seieren vil sannsynligvis by på problemer for koalisjonslederen fra sentrum-venstre. Foto: AP Vis mer

Det blir etter all sannsynlighet Prodi. Men det står på sju livstidsvalgte senatorer. Disse har også tradisjon for å stemme med den som har flerttall.

Med sine fire siste stemmer er det altså Prodi som nå får denne fordelen. Men tallenes tale forteller om en utrygg framtid i statsministerstolen.

- Vi har to hypoteser. Selv om du har et balansert to kammer-system er det likevel slik at regjeringen går ut fra deputertkammeret. Der har et rimelig stort flertall. Men alle lover må gjennom begge kamre, og det betyr at Senatet kan blokkere alle lovforslag. Den lille majoriteten kan føre til at ingen lover vil gå gjennom, men det kan også føre til økt disiplin. Noen eksperter mener det vil øke disiplinen, andre mener regjeringen får kort levetid, sier Aarebrot til Dagbladet.no.

Spår to år for Prodi

Aarebrot spår en turbulent tid for den nybakte statsministeren, men mener han får et halvt år i fred. Men han påpeker samtidig at folk stadig faller fra, gjennom sykdom og død. Om støtten i Senatet svekkes ytterligere er det lite trolig at Prodi får sitte sine fem år i sjefsstolen.

- Men jeg tror han får satt igang reformprosessen, og om han kan vise til resultater får han følge meningsmålingene nøye og skrive ut nyvalg når det ser ut som han har flertall, sier Aarebrot.

- Jeg spår nyvalg innen to år, maks.

Prodi har ikke noe eget parti. Han sitter som koalisjonsleder for minst ti partier, og alle har signert et program på rundt 300 sider. Til sammenlikning hadde Berlusconi bare fire partier bak seg, og en langt enklere jobb.

Prodi seiret

Må ha flertall

- I Norge kan man fortsette i mindretallsregjering. Det er ikke mulig i Italia. Hvis noen trekker sin støtte i hvilken som helst votering, og statsministeren ikke greier å skaffe seg et nytt flertall i saken, er det risiko for regjeringskrise. Det er derfor italiensk politikk har vært så ustabil etter krigen, sier Elisabetta Cassina Wolff ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.no. Wolff er en av de ledende ekspertene på italiensk politikk i Norge.

Ifølge Wolff har Italias politikere en rik tradisjon i å snu i viktige avgjørelser, men hun håper nå den sittende regjeringen vil få ro.

- Etter valgperioden har det ofte skjedd at folk har hoppet fra den ene kanten til den andre. Tradisjonen har vært sånn, men ikke under den forrige regjeringen. Berlusconi klarte å holde den forrige regjeringen samlet i fem år, sier Wolff til Dagbladet.no.

- Men nå er politikerne blitt mye mer opptatt av politisk stabilitet, av hensyn til investorer. De har innsett at utenlandske penger er viktige for markedet, fortsetter hun.

Wolff håper nå det blir fem år med Prodi, med en våken opposisjon som gjør jobben sin.

TAPEREN: Silvio Berlusconi må i beste fall se neste periode fra opposisjonssida. Han vant Senatet på nasjonal basis, men måtte gi tapt da utenlandsstemmene var talt opp.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling