Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prodis rød-grønne prøver igjen

Italias nye statsminister kan alt om å bære sprikende staur, denne gangen har han i alle fall et dokument.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Så langt gir valgdagsmålingene i Italia en knepen seier til Romano Prodi. Hvis han blir statsminister igjen vil ha ha minst en likhet med sin fordums norske kollega Per Borten:

Begge kan alt om å bære sprikende staur.

Forrige gang den 66 år gamle juristen og økonomiprofessoren vant valget - i 1996 - greide han å holde de mange regjeringskameratene samlet halvannet år.

Nå går Prodi etter alt å dømme løs på en ny fem års periode, og denne gangen har han i alle fall en skriftlig samarbeidserklæring i ryggen, en italiensk Soria Moria-erklæring. Det hadde han ikke i 1996, og Prodis allianse hadde ikke flertall lenger da kommunistene trakk seg etter halvannet år.


-Nå har Prodis Oliventre-allianse samlet seg om et meget omfattende samarbeidsdokument på over 300 sider. Det gir et Prodi en bedre sjanse til å stå ut hele fem års-perioden, sier Italia-ekpert og stipendiat Elisabetta Cassina Wollf ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.no.

Hun mener norsk og italiensk politikk har flere likhetstrekk enn folk flest er klar over her hjemme. Også Italia har to jevnstore blokker - en sentrum-høyre koalisjon og den rødgrønne sentrum-venstre gruppen. Men bare Italia har en Silvio Berlusconi. Og det er spesielt at opponenten Prodi gikk til valg som partiløs. Han har nok med å holde styr på de ni samarbeidspartiene i Oliventre-alliansen.

Protest mot Berlusconi

-Mange italienere er klar for en forandring og en justering av Berlusconis kurs. Dette valget har like mye vært en protest mot Berlusconi som en hyllest til Prodi. Mange italienere er blitt lei den negative oppmerksomheten som maktmilliardæren Berlusconi har pådratt seg fra omverdenen, mener Elisabetta Cassina Wolff.

 ONKEL ROMANO PRODI  fikk hjelp av kusinen Chiara til å lage bredt glis etter at han hadde avgitt stemme hjemme i Bologna i går. I dag kan han ta fram det brede gliset ved egen hjelp. Foto: EPA/SCANPIX.
ONKEL ROMANO PRODI fikk hjelp av kusinen Chiara til å lage bredt glis etter at han hadde avgitt stemme hjemme i Bologna i går. I dag kan han ta fram det brede gliset ved egen hjelp. Foto: EPA/SCANPIX. Vis mer

Italias næringsliv sliter som følge av det økonomiske presset fra Kina og Østen. Skattenivået og fleksibiliteten i arbeidsmarkedet har vært to av de viktigste kampsakene mellom Berlusconi og Prodi.

Modell for Frankrike

Italia startet med midlertidige kontrakter for unge arbeidstakere allerede høsten 2001, uten at det har blitt Frankrike-tilstander.

-Men nå vil Prodis allianse justere kursen i arbeidslivet. Og han vil blant annet gjeninnføre arveavgiften for de rikeste, som Berlusconi fjernet.

-Vil Berlusconi trekke seg fra italiensk politikk, han har jo nok av egne bedrifter å holde styr på?

-Han sier han vil fortsette med politikk, men det er aldri godt å vite med Berlusconi. Det nye parlamentet vil nok innføre eierskapsbegrensninger i media for å redusere Berlusconi-selskapenes dominerende posisjon i tv-verdenen. Men Berlusconi vil uansett ha en dominerende posisjon i italiensk næringsliv. Hans selskaper i media, forsikring og dagligvarehandel har en direkte innflytelse på den italienske statsøkonomien, sier stipendiat Elisabetta Cassina Wolff.

Prodis rød-grønne prøver igjen
BEDRE SJANSE DENNE GANGEN mener universitetsstipendiat Elisabetta Cassina Wolff om mulighetene for at Romano Pradi står ut hele fem års-perioden som statsminister i Italia.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media