Produksjon av virtuell virkelighet fortsetter

Beograd 24. juni. I dag ble krigstilstanden avskaffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men en mengde forordninger og bestemmelser gjenstår, og kommer til å bli innbygd i lovene. Foreløpig er det bare regjeringen som vet hvilke. Som vanlig fungerer det føderale parlamentet som sandpåstrøer for regjeringens forslag. Unntatt når regjeringen ikke gidder å spørre det.

69 prosent av velgerne mener at Milosevic er skyldig i det som har skjedd. Men ingen nye valg uten at Kosovo er med, og FN lover valg først om to år. OSSE kommer sikkert til å stille krav som ingen av kandidatene kan oppfylle. Så Milosevic sitter videre, mens FN og KFOR stiller garanti.

Den uavhengige økonomgruppen G17 har nå presentert ei hel bok om krigsskadene og om hva som er nødvendig for gjenoppbygging. Politikere fra regjeringspartiene snakker derimot om at NATO ikke kan gjøre oss noe og at vi kan klare oss på egen hånd. Produksjon av virtuell virkelighet fortsetter også i regjeringskontrollerte medier. For at ingen skal kaste sand i maskineriet, øker presset på det som er igjen av uavhengige aviser og radiostasjoner. Det trues med fengselsstraffer, beslagleggelser og økonomisk utmatting.

Sensuren har sluppet de første meldingene om massegravene i Kosovo-Metohija i et par uavhengige medier, men omkring sytti tusen serbiske flyktninger har ennå ikke vært omtalt i regjeringskontrollerte medier, bortsett fra de få som vender tilbake - hvis deres tilbakereise ledes av noen av regjeringspolitikere. I august 1995 tok det flere dager før serbiske flyktninger fra Kroatia ble sluppet inn i Serbia.

Vestlige militære, politikere og journalister kommer inn og ut av Kosovo-Metohija som de vil. Mest populært er å besøke massegravene. I mellomtida øker kaos og lovløshet.

EUs liste over uønskede personer fra Jugoslavia er utvidet. Nå er det også kommet forbud mot å gjøre forretninger med en del firmaer, først og fremst banker. En fin fortegnelse over den nye makteliten.

Reservesoldater protesterer ved å blokkere en av hovedveiene. De krever utbetaling av dagpenger. Fjernsynsopptak med dem beslaglegges. I dag snakket jeg på markedet med en bonde som i forgårs kom tilbake fra Kosovo som reservesoldat. Hans tredje krig på noen få år.

Mange håper på bedre framtid, men ingen tror på den. Så kommer refrenget: Bra var det ikke, og verre er det blitt.

Det skal være opptil femten tusen desertører i Montenegro. Hvor mange i Serbia, er det ingen som vet bortsett fra myndighetene.

I dag er det nøyaktig ett år siden regjeringen utnevnte den dekanen som vi streiket imot. Han har kostet oss åtte måneders tapt arbeid, tap av flere dyktige lærere, store materielle tap, brudd på alle forbindelser med utlandet unntatt med noen lugubre personer og institusjoner, nesten total desorganisering av fakultetet osv. Han gikk av til slutt, men noen andre slike sitter fremdeles.

Kanskje blir det slutt på sensuren. I dagens nummer av Danas står første delen av en god artikkel om Kosovo.

Sønnen er blitt gymnaselev.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer