Sjokkfunn i Oslo:

Produksjon på do - kan ha havnet hos restauranter

På leilighetens toalett pågikk det tofuproduksjon i stor skala. Politiet mistenker at det har pågått salg til butikker og restauranter, men aner ikke hvor lenge.

PRODUKSJON: I leiligheten ble det funnet over 30 kilo tofu ferdig til levering. Produksjonen foregikk på leilighetens toalett. Foto: Mattilsynet
PRODUKSJON: I leiligheten ble det funnet over 30 kilo tofu ferdig til levering. Produksjonen foregikk på leilighetens toalett. Foto: MattilsynetVis mer

Politiet og Mattilsynet slo denne uka til mot en leilighet i Oslo, etter tips om at det pågikk ulovlig matproduksjon i boligen. Kontrollen, som var et samarbeid mellom A-krimsenteret i Oslo og Akershus og Mattilsynet, viste seg å gi full klaff.

I leiligheten ble det avdekket det som betegnes som svært uhygienisk produksjon av tofu, også kjent som bønneost.

- Det ble funnet over 30 kilo ulovlig produsert tofu. Ytterligere ti kilo var klar til produksjon. Mengden var så stor at det åpenbart ikke var ment til eget forbruk, sier leder for A-krimsenteret, Olav Norheim.

Undersøker salg

I leiligheten ble det også funnet utstyr til produksjon. Dette er nå beslaglagt av politiet. I tillegg vil personene som står bak produksjonen bli anmeldt. Hvor lenge produksjonen har pågått, er foreløpig uvisst.

- Deler av produksjonen har funnet sted på et toalett i leiligheten, noe som selvsagt er svært uheldig med tanke på smitte. Vi undersøker hvor omfattende et eventuelt videresalg til restauranter og butikker har vært. Ved salg fra butikker kan det være at produktet ikke er merket med produksjonssted, dato eller holdbarhet, sier Norheim til Dagbladet.

Flere avslørt

Lederen legger til at han med dette håper de har stanset en aktør som har drevet med ulovlig produksjon av mat, og som kan være direkte helseskadelig.

Ifølge fungerende seksjonssjef i Mattilsynet, Håvard Johansen, er det langt ifra første gang de mottar tips om slik tofuproduksjon.

- De siste åra har Mattilsynet alene og sammen med politiet stoppet flere slike produksjoner i private hjem, hvor det drives for salg. Dette er bekymringsfullt siden prosessen er så uhygienisk. Ferdigpakkede produkter framstår som ganske profesjonelt framstilt. Dette kan igjen lure forbrukeren til å tro at produktet er av bedre kvalitet enn det i virkeligheten er, sier Johansen.

Mugg og sopp

Han forklarer at det er åpning i regelverket for å produsere tofu hjemme, men at det da må registreres og eventuelt godkjennes av Mattilsynet. Produksjon av tofu på badet i en leilighet, vil derimot ikke være akseptabelt.

I de tilfellene hvor det avdekkes privat produksjon i leiligheter, er det ofte også under svært dårlige forhold, understreker Johansen.

STENGT PÅ DAGEN: Etter tilsyn fra Mattilsynet, måtte Nesttun-butikken Bergen Kjøtt og Delikatesser stenge på dagen 19. februar. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Ofte er det mugg og sopp i leiligheten. Dette skyldes at produksjonen medfører høy fuktighet, og boligen kan nesten være ødelagt på grunn av fukt, sier han, og legger til at han håper folk gir beskjed til Mattilsynet dersom de ser tegn til at det kan pågå ulovlig produksjon.

- Vi er helt avhengige av tips for å avsløre dette. Hvis du ser at naboen bærer inn sekk etter sekk med soyabønner, så gi beskjed slik at vi får undersøkt saken, sier Johansen.