Produsenter ut mot «historisk» vaksine-gjennombrudd

President Joe Bidens regjering støtter en plan om å oppheve patentbeskyttelse på coronavaksiner for å få bukt med pandemien raskere. Det får verdensledere til å juble, men Den internasjonale legemiddelindustriforeningen (IFPMA) er ikke fullt så fornøyde.

GIR STØTTE OG HÅP: USAs president Joe Biden åpner nå for at fattige land kan få tilgang til flere coronavaksiner. Men planen er feilslått mener Den internasjonale legemiddelindustriforeningen (IFPMA). Foto: Adnan Abidi / Reuters / NTB
GIR STØTTE OG HÅP: USAs president Joe Biden åpner nå for at fattige land kan få tilgang til flere coronavaksiner. Men planen er feilslått mener Den internasjonale legemiddelindustriforeningen (IFPMA). Foto: Adnan Abidi / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs handelsutsending Katherine Tai kunngjorde regjeringens synspunkt i en uttalelse onsdag.

Det skjedde i forbindelse med forhandlinger i Verdens handelsorganisasjon (WTO) om å lempe på internasjonale handelsregler for å sette flere land i stand til å produsere mer vaksine.

Vil ta tid

- Denne regjeringen har stor tro på beskyttelse av opphavsrett og patenter. Men vi støtter opphevelse av disse beskyttelsene for covid-19-vaksiner som et tiltak for å få slutt på denne pandemien, sier Tai og fortsetter:

- Dette er en global folkehelsekrise, og ekstraordinære omstendigheter krever ekstraordinære tiltak. Regjeringens mål er å få så mange trygge og effektive vaksiner ut til så mange som mulig, så raskt som mulig.

Hun advarte om at det kommer til å ta tid å oppnå enighet om dette internasjonalt, og noen umiddelbar effekt på vaksinesituasjonen vil utspillet ikke få.

LETTELSER: Statsminister Erna Solberg presenterte onsdag 5. mai lettelser i tiltakene for de som er vaksinerte mot coronaviruset. Video: Regjeringen Vis mer

Under press

USA har fram til nå vært en av de fremste motstanderne av å røre patentrettighetene som et ledd i kampen for å øke vaksineproduksjonen. Onsdagens uttalelse oppfattes dermed som en stor kursendring.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus kaller endringen «historisk», ifølge AFP.

New York Times skriver at Biden har vært under økende press på hjemmebane for å støtte tiltaket, blant annet fra flere demokrater i Kongressen.

Forslaget om å frafalle rettigheter er fremmet i WTO av India og Sør-Afrika. Det ventes ytterligere diskusjoner om saken i ukene som kommer, og de to landene vil legge fram en revidert plan, skriver avisa.

TREDJE DOSE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad utelukker ikke en ny mutert virusvariant, og tror det ligger an til at folk må få en tredje, oppdatert, vaksinedose etter hvert. Video: Dagbladet Vis mer

- Feil svar

Den internasjonale legemiddelindustriforeningen for farmasøytiske produsenter (IFPMA) er ikke fornøyde med beslutningen. De mener det er et «enkelt, men feil svar på det komplekse problemet».

- Å oppheve patentbeskyttelse på covid-19-vaksiner vil ikke øke produksjonen eller gi praktiske løsninger som er nødvendige for å bekjempe denne globale helsekrisen. Tvert imot vil det sannsynlig føre til forstyrrelser, skriver IFPMA i en uttalelse.

Den virkelige utfordringen er handelsbarrierer, flaskehalser i forsyningskjeder, knapphet på råvarer og «vilje fra rike land til å begynne å dele doser med fattige nasjoner», skriver de videre, ifølge Reuters.

Ifølge AFP er konklusjonen deres: Dette er skuffende.

Norge søker kompromiss

Norge har hele tiden arbeidet for et kompromiss i WTO og fortsetter dette arbeidet som leder for TRIPS-rådet.

- Det er veldig positivt at USA nå signaliserer at de vil engasjere seg for å finne en løsning som er mindre vidtrekkende enn forslaget som opprinnelig lå på bordet, og som det var stor uenighet om. Dette vil kunne bli et begrenset og målrettet tiltak for å unngå at patenter blir en mulig flaskehals, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

- Men vi må fortsatt arbeide for å løse utfordringene knyttet til teknologioverføring, oppbygging av kompetanse og investeringer i produksjonskapasitet, legger hun til.

Hun viser til at India og Sør-Afrika har signalisert at de vil komme med et revidert forslag, og at Norge i dagens møte i WTO gjentok oppfordringen til alle WTOs medlemmer om å søke kompromisser.

- Vi sa vi håper det reviderte forslaget kan danne grunnlag for diskusjoner som fører fram til konsensus, sier Søreide.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer