Profesjonelle datasvindlere gir seg ut for å være unge, vakre kvinner.

Terje Fjellstad ble i april i fjor kontaktet av «Susann Nilsen» via et datingbyrå på Internett. Men «Susann Nilsen» finnes ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FINNSNES/OSLO (Dagbladet): Etter at Dagbladet før jul skrev om norske «Mette» som lurte 15 danske menn til å betale 1100 kroner hver for å møte henne, har flere personer kontaktet avisa.

Alle forteller den samme historien; om personer som på datingbyråer på Internett utgir seg for å være single, arbeidsledige kvinner med dårlig råd, som er på flyttefot og ønsker kontakt med menn i den landsdelen de skal flytte til.

Tre menn, en fra Rogaland (29), en fra København (57) og Terje Fjellstad (65) fra Finnsnes i Troms forteller at de har fått det samme maskinskrevne brevet fra henholdsvis «Monica», «Mette» og «Susann».

Samme brev

Ordlyden i brevene er nøyaktig den samme. Det eneste som er forskjellig, er datoene, avreisetidspunktene og signaturnavnet. I brevene blir mennene bedt om å sende penger kontant til en postadresse i Oslo - penger som skal dekke reisekostnadene for å besøke mennene.

Terje Fjellstad ble i april i fjor kontaktet av «Susann Nilsen» på datingbyrået finnenvenn.no. «Susann» utga seg for å være ei ung jente fra Oslo som hadde fått ny jobb i Tromsø og snart skulle flytte dit. Hun ønsket dermed å komme i kontakt med single menn - og ønsket å besøke Terje en helg.

Ødelagt mobil

-  Hun skrev at hun var arbeidsledig og ikke hadde penger. Hun spurte om jeg kunne sende 1400 kroner i en konvolutt til en postadresse i Oslo. Pengene skulle hun bruke til å betale flybilletten.

 FORSØKT LURT: -  Folk flest vil neppe la andre få vite at de er blitt lurt, sier Terje Fjellstad som her sitter med et av brevene fra «Susann Nilsen». Foto: Stein Wilhelmsen/Nordlys
FORSØKT LURT: - Folk flest vil neppe la andre få vite at de er blitt lurt, sier Terje Fjellstad som her sitter med et av brevene fra «Susann Nilsen». Foto: Stein Wilhelmsen/Nordlys Vis mer

I det samme brevet forklarte hun også at siden mobiltelefonen var ødelagt og hun verken hadde Internett eller fasttelefon, måtte all kontakt gå gjennom brevkorrespondanse. Det gjorde Terje mistenksom.

For ikke fantes det noen «Susann Nilsen» på oppgitt postadresse i Oslo i telefonkatalogen. En kjapp sjekk med Folkeregisteret bekreftet dette. Da Terje svarte på «Susanns» henvendelse og sa at han kunne overføre penger til hennes bankkonto, fikk han bare et nytt ferdig maskinskrevet svar lik tidligere brev bare med den forskjell at besøket ble utsatt.

Anonym postboks

-  Jeg har hørt via en venninne at en annen mann har blitt utsatt for «Mette», men han ville ikke snakke med meg. Folk flest vil neppe la andre få vite at de er blitt lurt, og mange vil heller ikke framstå som single menn som søker damer på Internett, sier Fjellstad.

Dagbladet har sjekket adressene til «Monica», «Mette» og «Susann», som hevder de bor i Oslo. På samtlige steder er det plassert en anonym postboks i gamle bygårder. Ingenting tyder på at de bor på de oppgitte adressene.

Henla saken

Terje anmeldte «Susann» til politiet i Oslo, men saken ble henlagt. Det forarger Terje.

-  Politiet kan for eksempel overvåke aktuelle postkasser. Finnenvenn.no var også villige til å gi politiet opplysninger om personen som opprettet konto hos datingbyrået, sier Fjellstad.

Etterforsker Lars Inge Asheim ved Grønland politistasjon i Oslo mottok anmeldelsen:

-  Først etterforsker vi ran, voldssaker og familiemishandling. Av prinsipp kan jeg si at det aldri er særlig lurt å sende penger til personer du ikke kjenner.