Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Professor: - Breivik har ingen selvinnsikt

Breivik kalles en bløffmaker og narsisstisk nazist etter at han forklarte seg i retten.

FORKLARTE SEG: Anders Behring Breivik klaget over stort og smått i retten i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORKLARTE SEG: Anders Behring Breivik klaget over stort og smått i retten i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Anders Behring Breivik sammenliknet seg med Nelson Mandela og klaget over at han en periode i fengselet bare hadde tilgang til «de billigste ferdigrettene fra Fjordland» da han i går forklarte seg i retten i søksmålet han har anlagt et forsøk på å forandre soningsforholdene i Skien fengsel.

Terroristen og massemorderen forklarte at han nå tror på Odin, klaget over stort og smått, og prøvde å få fram at han har «konvertert» slik at han ikke lenger er voldelig, og at han nå kjemper for ideologien til det han kaller sitt eget parti, «Den nordiske stat». Han mente også at han er utsatt for tortur i fengselet.

- Han har ingen selvinnsikt. Han ser verden på en måte, og hvis noen ser den på en annen måte, er de enten slemme eller ute etter å ta ham. Det kjennetegner hans personlighet, han mangler evnen til å forstå at andre kan vurdere ting annerledes, sier medisinprofessor Ulrik Fredrik Malt, som fulgte Breiviks forklaring.

Monoton stemme Malt forklarte seg i straffesaken mot Breivik, og ga da uttrykk for at Breivik har Aspergers syndrom, kan være autist og kan ha Tourettes syndrom. Han mener terroristens forklaring i retten i går underbygger denne konklusjonen.

- Jeg mener han har en gjennomgripende utviklingsforstyrrelse, som ligger i bunnen, slik barne- og ungdomspsykiateren som undersøkte ham da han var fire år, konkluderte med. Jeg mener vi får bekreftet det nå med måten han snakker på, det han sier om krenkelser og ydmykelser, den monotone stemmen hans, at han ikke klarer å justere seg og fortsetter å lese opp fra arket selv om dommeren ber ham kutte ned. Det er typisk for hans tilstand, sier Malt.

Professoren, som er ekspert på nevropsykobiologi ved psykiske lidelser, mener Breivik også viser narsissistiske trekk. Det var også en av konklusjonene til rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, og synet som til slutt ble lagt til grunn av retten. 

- Men jeg mener det er helt utelukket at han lider av schizofreni, slik de første psykiaterne konkluderte med. Da ville han reagert helt annerledes nå. Han er juridisk sett tilregnelig, men hjernen hans er ikke skrudd sammen som hos oss andre, sier Malt.

- Fortsatt farlig Psykiater Randi Rosenqvist, som også forklarte seg i Skien fengsel i går, mener Breivik ikke har Aspergers syndrom. Hun har et faglig ansvar for å følge opp Breivik i fengsel, og sa hun ikke har sett tegn til isolasjonsskader. Men hun ga uttrykk for at hun tror Breivik er villig til å begå nye drap, ta gisler eller liknende i framtida, selv om han nå sier at han er fredelig. 

- Hvis Breivik på et tidspunkt ikke lenger opplever seg som en viktig person og får oppmerksomhet i media, tror jeg han er villig til å begå veldig dramatiske ting igjen, selv om han nå sier at han ikke er villig til å gjøre det, sa Rosenqvist i retten.

Rettspsykolog Pål Grøndahl mener Breivik nå framstår «prikk lik som i forrige rettsrunde i 2012».

- Han er tallfiksert, pompøs, lite fleksibel, ekstremt målorientert og ekstremt lite følelsesnær. Det er en strøm av ord. Jeg ser ingen forandring rent klinisk på ham, men om han likevel har fått slike isolasjonsskader, må man først snakke med ham personlig, og det har jeg ikke gjort, sier Pål Grøndahl, og presiserer at han bare er tilhører i retten.

USA og Odin Grøndahl sier det høres ut som om Breivik har et selvbilde «som ikke er helt i tråd med hvordan andre ser på ham».

PROFESSOR: Ulrik Malt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PROFESSOR: Ulrik Malt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Det virker tilsynelatende stort, men jeg reagerer alltid når mennesker vil slå seg selv i hartkorn med kong Harald og Mandela - og det er liksom USA her og Odin der, og han gjør seg så stor. 

- Han snakker om at han skal inngå en avtale om å si unnskyld til Arbeiderpartiet dersom han får det som han vil. Det minner meg litt om Saddam Hussein da han ble tatt av spesialtropper med hendene på ryggen, da han sa «Jeg er Iraks hersker, jeg er villig til å forhandle». Det er noe av det samme med Breivik, sier rettspsykologen. 

- Hvordan vil du vurdere hans grad av selvinnsikt?

- Det er vanskelig å høre fra fjerde rad, men la meg si det slik: Jeg hører ikke noen, men det betyr ikke at han ikke har det, sier Grøndahl som opplever at Breivik hadde ett budskap i retten:

EKSTREMISMEFORSKER: Lars Gule. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
EKSTREMISMEFORSKER: Lars Gule. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Verden er urettferdig mot ham. 

«Fin form» Breiviks advokat Øystein Storrvik sier man må bære over med Breiviks beskrivelser av det som kan oppfattes som bagateller.

- Det kommer mye relevant og viktig informasjon, og så kommer det informasjon som ikke er relevant, og som kan oppleves som provoserende, sier Storrvik, og sikter til detaljer som Fjordland-maten.

- Dette er hans oppfatning av isolasjonen, og han setter det i ei ramme ut ifra hans virkelighet. Det viktigste budskapet er beskrivelsene av å være 23 timer på cella og sitte på isolasjon over lang tid, sier han.

RETTSPSYKOLOG: Pål Grøndahl. Foto: Nina Hansen / Dagbaldet
RETTSPSYKOLOG: Pål Grøndahl. Foto: Nina Hansen / Dagbaldet Vis mer

Regjeringsadvokaten mener de mulige isolasjonsskadene som fengselet har observert - hodepine og glemskhet - har vært av forbigående art, og at Breivik ellers er i «fin form». 

- Bløffmaker Breivik viet i går mye tid til å fortelle at han nå anser seg selv som nasjonalsosialist, og at han har vært det siden han var tolv år, da han hevder han leste Hitlers «Mein Kampf».

- Breivik er en bløffmaker. Ingenting tyder på at han har vært nasjonalsosialist siden han var tolv år, sier ekstremismeforsker Lars Gule til Dagbladet.

RETTSPSYKIATER: Henning Værøy.    Foto: Berit Roald / NTB scanpix
RETTSPSYKIATER: Henning Værøy. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Hva bygger du den oppfatningen på?

- Han har jo knapt lest ei bok! Hele sitt liv har han sakset fra Internett, og det er helt usannsynlig at han som tolvåring leste «Mein Kampf», sier Gule.

PSYKIATER: Randi Rosenqvist. Foto: Nina Hansen
PSYKIATER: Randi Rosenqvist. Foto: Nina Hansen Vis mer

Gule mener vi ville sett langt mer av Breiviks angivelige nasjonalsosialisme i manifestet hans dersom påstandene stemte.

- Han er en posør - en ideologisk overflateposør, sier ekstremismeforskeren, som understreker at han kjenner massedrapsmannens uttalelser gjennom media.

- Narsissistisk nazist
Gule er verken imponert eller overbevist over 37-åringens påstander i vitneboksen. Han betegner saksøkeren som «den narsissistiske nazisten».

- Han tilpasser sin ideologiske posisjon på den mest selvsentrerte måten; han er enmannssekretær og leder for dette partiet. Selvopptattheten hans er ikke blitt mindre siden straffesaken, og alt han sier går inn i dette bildet, sier ekstremismeforskeren.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart