Professor: - Det er ikke mulig å leve i Kobani

Tre år gamle Aylan Kurdi flyktet fra den syriske byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Abdullah Kurdi ville ta med seg familien sin til Canada. Han var den eneste som kom seg levende forsøket.

Hans tre år gamle sønn, Aylan Kurdi, ble torsdag funnet i strandkanten i Bodrum i Tyrkia. Båt som skulle ta dem med til den greske øya Kos, havarerte på veien. Bildene av den lille gutten skaper reaksjoner verden over.

Familien flyktet fra den syriske byen Kobani.

IS til angrep - Kobani er et sted det ikke er mulig å leve, sier professor i historie ved Universitet i Berge, Knut S. Vikør. Byen er ødelagt, uten noen statsfunksjoner, infrastruktur og mulighet til å tjene til livets opphold.

16. september gikk Den islamske staten (IS) til angrep på byen for første gang. USA og de allierte arabiske stater angrep IS-styrkene fra lufta. Mer enn 180 000 innbyggere flyktet over grensen til Tyrkia.

Totaltødelagt 27. januar i år kunne kurdiske styrker ferie at de hadde slått tilbake terrorgruppa IS angrep på grensebyen Kobani, etter fire blodige måneder.

- Byen ble totalødelagt i disse kampene. Det var omfattende bombardement fra de allierte, og det ble sluppet tusenvis av bomber over området, sier Vikør.

I juni startet igjen en ny IS-offensiv mot byen.

Strategisk mål - Byen er et strategisk mål for IS, så selv om kurderne selv har kontroll over byen nå, er det ingen grunn til å tro at IS ikke vil komme tilbake. De har behov for tilgang på grensen til Tyrkia for å kunne få fraktet varer og mennesker. Det var et prestisjenederlag for dem å bli skjøvet ut av Kobani i januar, sier Vikør.

Han påpeker at det ikke er noen områder i nordlige Syria som kan kalles fredeligere. Det er trefninger over alt.

- Hele området er ødelagt av krisen. I tillegg vil det ta lang tid før det er mulig å flytte tilbake igjen til disse områdene. Ødeleggelsene er for store, sier Vikør.

- Skrek Faren Abudllah er den eneste overlevende i familien etter at gummibåten de satt i, kantret rett utenfor den tyrkiske byen. Også guttenes 35 år gamle mor druknet, skrev NTB.

- Jeg holdt min kones hånd, men guttene gled gjennom hendene mine. Vi forsøkte å klamre oss til båten, men den mistet luft. Det var mørkt, og alle skrek, sier Abdullah Kurdi til det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan.

Den andre sønnen, Galip, var fem år gammel. Fire syrere ble onsdag kveld pågrepet, mistenkt for menneskesmugling.

VEKKER OPPSIKT: Aylan Kurdi ble funnet død på stranda. Foto: AP Photo/DHA
VEKKER OPPSIKT: Aylan Kurdi ble funnet død på stranda. Foto: AP Photo/DHA Vis mer

En av dem var kaptein på båten som fraktet Kurdi-familien, melder Dogan.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram