Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Professor: - Dramatisk nei på Ap-landsmøtet

Ap-landsmøtets varsel om nei til postdirektivet er dramatisk, mener professor Fredrik Sejersted. - Norge må være forberedt på at deler av EØS-avtalen blir suspendert, sier han.

SPENT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Utenriksdepartementet får en tung tid med å redusere de diplomatiske ringvirkningene av at Norge bruker reservasjonsretten, mener professor Fredrik Sejersted. På bildet fra venstre: Jonas Gahr Støre, Fredrik Sejersted og Ulf Sverdrup.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
SPENT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Utenriksdepartementet får en tung tid med å redusere de diplomatiske ringvirkningene av at Norge bruker reservasjonsretten, mener professor Fredrik Sejersted. På bildet fra venstre: Jonas Gahr Støre, Fredrik Sejersted og Ulf Sverdrup. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom regjeringen bruker reservasjonsretten og avviser postdirektivet, vil den få omtrent ett år på seg til forhandlinger med EU, tror Sejersted, som er professor i europarett ved Universitetet i Oslo.

Han sier situasjonen etter et nei til postdirektivet vil være mer dramatisk rent EØS-rettslig enn om Norge hadde reservert seg mot datalagringsdirektivet.

Grunnen til det er at postdirektivet, ifølge Sejersted, berører kjernen av EØS-avtalen. Det gjorde ikke datalagringsdirektivet, som var mer i ytterkanten av avtalen.

- Stor betydning - Å reservere seg mot datalagring ville ikke nødvendigvis fått så store konsekvenser, rett og slett fordi datalagringsdirektivet ikke berører så mange andre områder av EØS-avtalen, sier professoren.

- Postdirektivet derimot, går til kjernen av hva EØS-avtalen handler om. Det å reservere seg mot dette direktivet kan få betydning for substansielle deler av EØS-avtalen, sier Sejersted til NTB.

Han minner om at postsektoren allerede er delvis liberalisert, og at Norge så langt har vært med på denne delvise liberaliseringen gjennom første og andre postdirektiv.

- Tungt for UD Dersom Norge nå sier nei til tredje postdirektiv, vil det gjelde frister for den videre prosessen. Norge får antakelig ett år på seg til forhandlinger med EU, tror Sejersted.

- Oppnås ikke enighet innen fristens utløp og Norge fortsatt reserverer seg, kan deler av EØS-avtalen stå i fare for å bli suspendert, sier Sejersted.

Han tror dette vil gjelde første og andre postdirektiv.

- Posten har dratt nytte av liberaliseringen som er gjennomført så langt i kraft av første og andre postdirektiv. Selskapet har offensive interesser i andre EU-land. Disse interessene kan nå være truet, sier professoren.

- Dersom regjeringen følger opp Ap-landsmøtets vedtak, bør Utenriksdepartementet og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) bruke tiden godt for å minimere skadevirkningene for EØS-avtalen. Jeg tror UD vil få en tung tid, sier Sejersted.

(NTB)

FÅR MYE Å GJØRE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Scanpix
FÅR MYE Å GJØRE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media