EN SEIER FOR DIPLOMATIET:  Direktør Willy Østreng mener avtalen er en stor seier for diplomatiet. Foto: Øistein Norum Monsen
EN SEIER FOR DIPLOMATIET: Direktør Willy Østreng mener avtalen er en stor seier for diplomatiet. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Professor: - En veldig god avtale for Norge

Men smutthullet blir ikke borte. Professor Willy Østreng svarte leserne direkte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Professor og styreformann i tenketanken Ocean Futures, Willy Østreng har fulgt spørsmålet om delelinja i Barentshavet, og mener Norge bør være svært fornøyd med avtalen som idag ble inngått mellom Norge og Russland.

Olje og fisk- Jeg forstår avtalen slik at det deles femti-femti, og det er en veldig god avtale for Norge, som tar forbehold for at han ikke har fått lest avtalen ennå.

Avtalen omhandler utnyttelse av oljeressurser, fiskeriressurser og har også med seg sikkerhetspolitiske og forsvarspolitiske spørsmål.

- Nå har vi etter 36 års tålmodig diplomati kommet fram til en varig løsning, og altså ikke en løsning som kan endres når omstendighetene endres, sier professoren. Han mener det var riktig å ta den tiden man trengte for å få avtalen i havn.

- Man har snudd alle stener og man har fått politikerne på banen og de mener dette er en avtale de kan leve med, sier Østreng.

Norsk-britisk modellHan forstår avtalen slik at de har laget en felles delelinje for utnyttelse av fiskeriressurser og olje og gass, og at de har brukt delingen av oljeressursene i Nordsjøen mellom norsk og britisk sektor som modell.

- Om det er petroleumsstrukterer som strekker seg over delingslinjen, skal man samarbeide om dem. Dette er en modell som er godt praktisert i flere tiår i norsk og britisk sektor i Nordsjøen, sier Østreng.

Han peker på at det også er et sikkerhetspolitisk element i avtalen.

- Sovjetunionen og senere Russland har hele tiden sagt at man må ta hensyn til forsvars- og sikkerhetspolitiske elementer, og man har fått til en avtale som er tillitsskapende mellom partene, sier professor Østreng.

- Hvor viktig er Barentshavet for norsk økonomi?

- Når det gjelder fisk er dette et stort matfat både for Russland og Norge, og når det gjelder olje og gass har det jo ikke kommet ordentlig igang, men det ligger store ressurser og venter på å bli tatt ut, sier professoren, og peker på Stochmannfeltet som et eksempel.

Tenketanken Ocean Futures er et privatfinansiert forskningsinstitutt med tette bånd til internasjonale forskere.

Professor Willy Østreng svarer på spørsmål direkte fra deg. Send inn spørsmålene i skjemaet under saken.