Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Professor: - Foreldre må ikke finne på å si til barna at julenissen ikke finnes

Oppfordrer til å bevare julas magi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen er det selveste julaften, og for mange små og store barn vil nok høydepunktet være når det plutselig banker på døra etter at julemiddagen er vel fortært - kanskje også sammenfallende i tid med at pappa, tante eller onkel plutselig har reist seg fra bordet for «bare å gå en liten tur på do».

- Er det noen snille barn her?

Det er selveste julenissen som står midt i stua, det er det ingen av barna som tviler på.

Men når bør man som foreldre avsløre sannheten om julenissen for barna?

- Julenissen finnes! - Julenissen finnes! Barna må få så mye kunnskap som mulig om at julenissen finnes. Foreldre må ikke finne på å avsløre noe om nissen som tilsier at han ikke eksisterer, for det gjør han jo, sier barnepsykolog og professor emeritus ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch, til Dagbladet.

Han tror ikke det får så store konsekvenser for sarte barnesinn om nissemagien skulle bli brutt, men synes likevel det vil være dårlig gjort å avsløre nissefar.

- JULENISSEN FINNES! Barnepsykolog Willy-Tore Mørch synes barn skal tro på nissefar.. 
Foto: Linus Meyer
- JULENISSEN FINNES! Barnepsykolog Willy-Tore Mørch synes barn skal tro på nissefar.. Foto: Linus Meyer Vis mer

- Små barn bør få oppleve julenissen og tro på ham. Selv om det egentlig bare er onkel som er på do. Det er helt unødvendig å ødelegge denne gleden. Barna vil oppdage sannheten om julenissen på egen hånd, når de blir eldre. Det er mye bedre. Plutselig oppdager åtteåringen pappas mansjettknapper under nissedrakta og avslører ham. Da blir det en morsom greie, sier Mørch.

- Hyggelig å tro Barnepsykolog Belinda Ekornås ved RVTS Øst synes også man bør skåne de minste barna for sannheten om julenissen.

- For små barn er det hyggelig å tenke at julenissen finnes. Det er litt av selve magien ved jula. Noen barn er dessuten kjappe til å avsløre at det er tante Magda som skjuler seg bak forkledningen, sier Ekornås.

Barnepsykologen mener det er aldersbetinget når man som foreldre eventuelt bør komme hjelpende til med noen sannhetens ord.

- Det er ikke slik at barn vil ta skade av å få høre at julenissen ikke finnes, men det er alltid greit at barnet ditt er på linje med barn på samme alder. Hvis alle de andre små barna tror på nissen, kan det oppleves som leit for dem om barnet ditt avslører ham, sier Ekornås.

Hun tenker det er flott om barna tror på nissen, i hvert fall til de kommer i skolealder.

- Et eller annet sted mellom tredje- og femteklasse, er det kanskje naturlig at barna får lære historien bak julenissen - at det handler mer om moral - at man skal være snille mot hverandre - og slike ting, sier Ekornås.

Dette sier forskningen I 2008 undersøkte kanadiske forskere hvordan barn opplever å miste troen på julenissen. Det er ikke dårlig å avsløre julenissen, skrev Forskning.no den gangen.

Forskerne konkluderte med at barn ikke tar nevneverdig skade av å miste eller bli frarøvet troen på nissefar.

De hadde datamateriale fra henholdsvis 1896, 1979, 1980 og 2000. 1500 barn i alderen 7 til 13 år deltok i hver av undersøkelsene.

• I 1896 hadde 46 prosent av barna avslørt at julenissen ikke fantes. 22 prosent av dem innrømmet at de var skuffet over sin oppdagelse, mens bare 2 prosent følte seg direkte lurt.

• I 1979 viste tallene at 44 prosent hadde mistet troen. 39 prosent av dem var skuffet over dette, mens 6 prosent følte seg sveket av foreldre som hadde løyet.

• Rundt halvparten trodde på julenissen i studien fra 1980.

• Den kanadiske studien viser at foreldre nå er mer villige til å hevde at julenissen finnes enn i tidligere generasjoner. Foreldrene mener at dette gjør barna lykkeligere.

• I 1896 var det 54 prosent av foreldrene som holdt på hemmeligheten, mens 73 prosent var villige til det samme i 1979. I 2000 lå tallet på 80 prosent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media