Professor: - Frp-politikere utbryter jevnlig at de forakter mennesker som ikke ligner på dem selv

Thomas Hylland Eriksen slettet Frp-kritisk blogginnlegg.

- Forakt for svakhet: Den kjente professoren i sosialantropologi ved Universitet i Oslo, Thomas Hylland Eriksen, skriver i et blogginnlegg - som han nå har slettet - blant annet at: «Fremskrittspartipolitikere i obskure politiske posisjoner, som kommunestyrer og Stortinget, utbryter jevnlig at de forakter mennesker som ikke ligner på dem selv, vanligvis på Facebook.» Foto av Thomas Hylland Eriksen: John T. Pedersen/ Dagbladet, Foto av Siv jensen: Nina Hansen / Dagbladet
- Forakt for svakhet: Den kjente professoren i sosialantropologi ved Universitet i Oslo, Thomas Hylland Eriksen, skriver i et blogginnlegg - som han nå har slettet - blant annet at: «Fremskrittspartipolitikere i obskure politiske posisjoner, som kommunestyrer og Stortinget, utbryter jevnlig at de forakter mennesker som ikke ligner på dem selv, vanligvis på Facebook.» Foto av Thomas Hylland Eriksen: John T. Pedersen/ Dagbladet, Foto av Siv jensen: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et innlegg Thomas Hylland Eriksen publiserte på sin blogg lørdag like før midnatt, spør den kjente professoren i sosialantropologi om ikke Frp er «et mykfascistisk parti som livnærer seg av mistenksomhet, nedoverspark og forakt for en svakhet (...) velgerne ikke forstår at de selv kan bli de neste ofrene for».

Han spør også om partiet er «et white trash-parti som er avhengig av at velgerne har lav utdannelse, ikke forstår sitt eget beste og derfor stemmer mot sine objektive interesser». 

I innlegget - som du kan lese i sin helhet her  - konkluderer Hylland Eriksen: 

«Som akademiker burde jeg visstnok ikke mene noe. Jeg burde jo drive med objektiv forskning. Tja. Faktum er imidlertid at jeg er sosialantropolog, og vårt fag representerer, gjennom sin metode, nøyaktig det motsatte av Fremskrittspartiet. For oss forholder det seg nemlig slik at intet menneskelig skal være oss fremmed. For formann Jensen, nestformann Simonsen, representant Tybring-Gjedde og deres medløpere forholder det seg derimot slik at intet fremmed skal være dem menneskelig.»

Slettet Frp-kritisk innlegg Nå er innlegget slettet fra bloggen. Da Dagbladet kontakter Hylland Eriksen om innlegget, forteller en forholdsvis ordknapp professor at innlegget var en «beta-versjon» - og at en «alfa-versjon» snart er klar.    

- Ja, så du har slettet innlegget?

- Vi kan heller si at det er tatt det tilbake til verkstedet.

- Hvorfor har du gjort det?

- Det er fordi visse ting bør man si litt annerledes, for å få konstruktiv dialog.

- Ja, du nevner jo også i innlegget ditt at Norge mangler «et uenighetsfelleskap»? 

- Ja, og da kan det være en fordel å formulere seg litt annerledes. Vi kan komme tilbake til dette når alfa-versjonen foreligger, og det gjør den meget snart.

Da Dagbladet gjør det klart at også den versjonen han publiserte først vil bli omtalt, sier professoren:

- Det gjør dere i så fall mot min vilje.

- Stupide uttalelser I september fjor holdt Frp en pressekonferanse for å imøtegå koblinger internasjonal presse gjorde etter valget, der massedrapsmannen Anders Behring Breiviks fortid i partiet ble trukket fram. Samtidig forsøkte nestleder Ketil Solvik-Olsen å fri partiet fra merkelapper som «høyreekstreme», «høyrepopulistiske» og «innvandringsfiendtlige». 

I det nå slettede innlegget - som likevel er enkelt å finne i Googles database - skriver Hylland Eriksen blant annet at det er nesten umulig å se forskjell på Frp og den utskjelte nederlandske islam-kritiske politikeren Geert Wilders: 

«Når FrP-politikere distanserer seg fra f.eks. Wilders, noe de gjerne gjør om de blir spurt, kan det ikke skyldes annet enn at de enten ikke har lest sitt eget program, sine partifellers uttalelser eller Wilders politiske ideologi», skriver han.

Han nevner også at Anders Behring Breivik i årevis var «et lojalt medlem av partiet».

«Riktignok gikk Breivik fra høyrepopulisme til høyreekstremisme da han mistet troen på demokratiske institusjoner, men grensen kan i praksis være hårfin», tilføyer han.

Les også: Sammenlikner Tybring-Gjedde med høyre-ekstrem, nederlandsk politiker

Professoren skriver også at: «Fremskrittspartipolitikere i obskure politiske posisjoner, som kommunestyrer og Stortinget, utbryter jevnlig at de forakter mennesker som ikke ligner på dem selv, vanligvis på Facebook.»

- Sprer lummer mistenksomhet Han viser til Jan Peistorpet, som var kasserer og medlemsansvarlig i Åsnes Frp?s lokallag. Han meldte seg nylig ut av partiet, etter at han hadde skrevet på Facebook at han vil ha et muslimfritt (i Hylland Eriksens tekst gjengitt som «Musselmannfrei») Hedmark.

Hylland Eriksen viser også til stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde, som ifølge professoren gjør «det han kan for å spre lummer mistenksomhet overfor folk som ikke ligner på ham selv, og den åpenbart velfødde fyren er frekk nok til å sippe offentlig og fremstille seg selv som offer».

Som Dagbladet har omtalt tidligere, har Tybring-Gjedde blant annet hevdet at Israels kamp mot palestinerne er en eksistensiell kamp mot islam - også for Norge.

Hylland Eriksen viser også til uttalelsene barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (FrP) ga til Dagbladet om statistikk fra krisesentrene, som viser at personer med innvandrerbakgrunn er overrepresentert - både som voldsutøvere og voldsutsatte.

- Vi har sett over en lengre tid at innvandrere er overrepresentert i krisesenter-statistikken. Det viser at det er for mange menn med innvandrerbakgrunn ikke har lagt bort sitt middelalderske kvinnesyn når de kommer til Norge, sa Horne.

«Det er greit å mene dette, men hun presenterer det altså som en politisk uttalelse, ikke som rør som bobler opp etter litt for mange drinker på et nachspiel. Man gnir seg i øynene. Er vi kommet inn i en episode av "The Simpsons"? Har vi havnet i et parallelt univers? Dessverre er svaret nei, men Hornes uforlignelige, men ikke desto mindre stupide uttalelser - og denne føyer seg inn i en lang rekke - viser at dette landet er på vei til å bli et regime av parallellsamfunn, der de ulike offentlighetene ikke snakker sammen fordi de ikke er i stand til å etablere et uenighetsfellesskap», skriver Hylland-Eriksen.  

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer