Professor: - Har mindre enn fem år på oss til å redde villaksen

Fangstene stuper i «verdens beste lakseelv» etter hvert som mengden oppdrettsfisk i fjorden utenfor øker.

Roger karlsen (37) er driftsleder på Grieg Seafood Finnmark, avdeling Alta og er selv en lidenskapelig villaksfisker.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Roger karlsen (37) er driftsleder på Grieg Seafood Finnmark, avdeling Alta og er selv en lidenskapelig villaksfisker. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALTA (Dagbladet): Mørketida har ennå ikke sluppet sola over åskammen i Korsfjorden, en times kjøring fra Alta. Driftsleder Roger Karlsen (37) inspiserer Grieg Seafood-anlegget som er spredt over hele fjordtarmen. Her svømmer 1,8 millioner oppdrettslaks, uvitende om at de er det store diskusjonstemaet i Finnmark akkurat disse to dagene.

- Her har vi brukt et luseskjørt som gjør at vi har fått lite lakselus her, sier Karlsen.

Villaksens framtid Landets fremste fiskeripolitikere, byråkrater, miljøaktivister og kong Harald var i går samlet for å diskutere villaksens utfordringer i Alta, landets fjerde største oppdrettskommune. Laksefangstene har stupt i Altaelva de siste årene. «Verdens beste lakseelv» er ikke den eneste.

LES OGSÅ: Fangstene stuper i verdens beste lakseelv - nå frykter de Sandbergs vekstplan

En fersk rapport viser at over halvparten av villaksbestandene i landet er i dårlig eller svært dårlig stand. Oppdrettsnæringa får noe av skylda, og flere er bekymret over hva som skjer nå som regjeringen har varslet at norsk oppdrettsnæring skal femdobles.

Professor i akvamedisin Trygve T. Poppe tegner et dystert bilde av framtida til villaksen dersom ikke det tas grep.

- Om vi fortsetter som vi gjør i dag har vi mindre enn fem år til å redde villaksen. Poenget er at man bør gjøre noe så snart så mulig, sier Poppe til Dagbladet.

I går sa fiskeriminister Per Sandberg (Frp) til Dagbladet at han tror oppdrettsnæringen kan ha utryddet problemet med lakselus i løpet av to til tre år med alle de nye tiltakene han ruller ut nå.

- Jeg håper inderlig at han har rett, men jeg deler ikke hans optimisme fullt ut, for problemene er så store. Jeg tror dessverre at det er så fort gjort som noen skal ha det til.

Lukkede anlegg Produksjonsjef Vidar Nikolaisen i Grieg Seafood i Finnmark har klokkertro på at oppdrettsnæringa vil finne en måte å hindre både lusesmitte og lakserømninger, men heller ikke han tror det kan skje innen to til tre år.

- Det er ikke mulig med den teknologiutviklingen vi har i dag, men om du kanskje sier fem til ti år kan det nok gå, og da vil jeg tro man er nærmere ti år, sier Nikolaisen, som mener eneste løsning er å få fisken inn i lukkede anlegg. Han mener det må forskes mer på hvordan denne typen anlegg til sjøs kan bli sikrere - og har liten tro på ideen om landbasert oppdrett som regjeringen nå legger til rette for.

- Hvis jeg hadde vært norske myndigheter ville jeg brukt enda mye mer på forskning og teknologiutvikling, for det er det som må til, for vi som oppdrettere sitter ikke med kunnskapen til å drive med teknologiutvikling, men vi skal såklart være med på å finansiere det, sier han. 

Tusmørket siger innover Altafjorden når Roger på oppdrettsanlegget vender båten mot kai. Han har fått med seg konflikten mellom oppdrettsnæring og de som vil bevare villaksen. Senest i 2014 skapte selskapet han jobber for overskrifter etter lakserømming i distriktet.

- Jeg tror begge parter har rett i mye, men oppdrettsnæringa trenger noen til å holde oss i øra og som passer på at vi gjør alt for villaksens beste, sier Karlsen.

HASTER: Professor i akvamedisin Trygve T. Poppe mener vi har dårlig tid på å redde villaksen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HASTER: Professor i akvamedisin Trygve T. Poppe mener vi har dårlig tid på å redde villaksen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer