Coronaviruset:

Professor: - Nå må vi seriøst vurdere hjemmeskole

Professor Gunnar Kvåle mener hjemmeskole kan føre til at en raskere kommer tilbake til mer normale forhold i skolen. Skolenes landsforbund åpner for at lærere prioriteres i vaksinekøen.

TOMME STOLER: I Oslo er i dag 2298 elever i karantene, som følge av coronasmitte. Arkivbilde: Fredrik Varfjell / NTB
TOMME STOLER: I Oslo er i dag 2298 elever i karantene, som følge av coronasmitte. Arkivbilde: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I morgen skal statsminister Erna Solberg (H) orientere Stortinget om hvilke coronatiltak som skal gjelde framover, og et av spørsmålene vi da trolig får svaret på er om regjeringen mener smitten kan slås ned uten at skolene må stenge.

Ifølge FHI-sjef Camilla Stoltenberg er det nå gruppa 13–19 år som har flest nye smittede per innbygger. Hun sier til NTB at det er en prioritering at barn og unge skal få være på skolen.

- Målet vil hele tida være å ha et system som gjør det mulig å ha skolene åpne. Men om det er regjeringens vurdering at det er mulig nå, det kan jeg ikke svare på, sier Stoltenberg.

DILEMMA: Barn og unge skjermes fra de strengeste coronatiltakene. Det har gjort skolene til et nytt episenter for smitte. - Det er et stort dilemma, sier FHI-sjef Camilla Stoltenberg til NTB. Foto: Lise Åserud / NTB
DILEMMA: Barn og unge skjermes fra de strengeste coronatiltakene. Det har gjort skolene til et nytt episenter for smitte. - Det er et stort dilemma, sier FHI-sjef Camilla Stoltenberg til NTB. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Smittevern er viktigst

Professor emeritus i internasjonal helse, Gunnar Kvåle, sier han regner med at å innføre hjemmeskole i en periode nå, seriøst bør vurderes.

- Dette sitter nok langt inne for enkelte, men det kan bli nødvendig i områder med høye smittetall, som for eksempel i Oslo nå, sier Kvåle til Dagbladet.

Han mener det er viktig at man skjermer barn og unge både mot å bli smittet av viruset, samtidig som de får så god tilgang til læring som mulig.

- Men nå er situasjonen den at det er epidemien og smittespredningen som gir størst skade for barn og unge. En midlertidig hjemmeskole, eller rødt nivå på skolene, primært videregående skole, vil derfor være viktigere enn å holde skolene åpne i en periode med høye smittetall, mener professoren.

- Dette vil bidra til mindre smittespredning og føre til at en raskere kan komme tilbake til mer normale forhold i skolen, legger han til.

Risiko for spredning

- Hvor lang tid mener du det vil være nødvendig med rødt nivå/hjemmeskole?

- Dersom det innføres strenge tiltak generelt, bør disse vare par uker, kanskje like til påske. Om vi mot formodning får en rask smittereduksjon stiller saken seg annerledes, men slik det ser ut nå virker det ikke slik.

Kvåle tror årsaken til at det nå er blant ungdom i skolealder man ser den største smittespredningen, kan skyldes at de nye, muterte og langt mer smittsomme virusene, er kommet inn også i skolene. Han viser til at skolene ble holdt på samme relativt åpent tiltaksnivå etter at disse virus-variantene var kommet inn landet.

- Den britiske virusvarianten smitter lettere og raskere, og ungdom er ofte i mer nærkontakt med hverandre enn voksne, sier professoren.

PROFESSOR: Professor i internasjonal helse, Gunnar Kvåle. Foto: Universitetet i Bergen
PROFESSOR: Professor i internasjonal helse, Gunnar Kvåle. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer

Han fortsetter:

- Tilstrekkelig avstand, som er over to meter med muterte virus, er vanskelig å opprettholde i skolene. Selv det gir ingen garanti mot luftsmitte i klasserom som er ofte trange og dårlig ventilerte. Risikoen kan derfor være stor for rask spredning av muterte virus mellom elever og mellom elever og lærere (begge veier).

- Derfor bør terskelen for å innføre hjemmeskole ikke være høy, sier Kvale.

ØKENDE SMITTETALL: Helsedirektoratets Espen Rostrup Nakstad om tiltakene vi har i Norge og det britiske mutasjonsviruset. Programleder: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Etterlyser tiltakspakke

Andre tiltak Kvåle mener regjeringen nå bør vurdere er nasjonale reiserestriksjoner.

- Å gjøre noe med reisemønsteret for å få mobiliteten ned, er viktig.

Han fortsetter:

- Ved nedstengingen den 12. mars i fjor ble det innført en pakke med tiltak, og dette førte til nedgang i smittetallene da. Det er også nå behov for en slik nasjonal «pakke» av mange tiltak samtidig i flere sektorer der smittespredning skjer, samtidig som tiltakene også omfatter kommuner og områder med lave smittetall.

- En slik nasjonal pakke av tiltak liknende pakken som var innført 12. mars kan også nå være nødvendig for å redusere mobiliteten i samfunnet tilstrekkelig for smittetallene reduseres. Kraftfulle tiltak nå vil vise alvoret i situasjonen, og kan i seg selv føre til at folk flest tar smitteverntiltakene mer på alvor, sier Kvåle.

Oslo-elever i karantene

Flere skoler i Oslo er stengt som følge av smitteutbrudd, blant dem Romsås skole, som er stengt ut uka.

Ifølge Utdanningsetaten i Oslo kommune melder 34 skoler i dag at flere grupper med elever er satt i karantene.

- Totalt dreier det seg om 2298 elever, sier kommunikasjonsdirektør i Utdanningsetaten Trine Lie Larsent til Dagbladet.

Lærere i vaksinekø

Leder for skolenes landsforbund, Anne Finborud, åpner for at lærere bør prioriteres i vaksinekøen.

- Smittesituasjonen bør aktualisere at ansatte i skolen i alle fall blir blant topp fem i vaksinekøen. Husk skolen er flaskehalsen for at samfunnet kan holdes åpent, sier Finborud til Dagbladet.

Videre ønsker hun at det tydeliggjøres hvordan smittevernveilederen gjelder.

- Det er ikke behov for noen nye lys i trafikklysmodellen, men vi må være mer tydelige på hvilke tiltak som gjelder for hvilket lys. Man må for eksempel være bestemte på om det er én meter eller to meter som gjelder, sier hun til Dagbladet.

BEHOV FOR TID: Forbundsleder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund sier at dersom det innfører noen nye tiltak i skolene må lærerne få tid til å omstille seg. Foto: Heiko Junge / NTB
BEHOV FOR TID: Forbundsleder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund sier at dersom det innfører noen nye tiltak i skolene må lærerne få tid til å omstille seg. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Tid til omstilling

Finborud legger til at han mener alle skolene må ha god nok tilgang på smittevernsutstyr, både munnbind og annet smittevernsutstyr til enhver tid.

- Arbeidsmiljølovens paragraf 3.2 er ganske klar på det, forklarer forbundslederen.

- Hva mener du bør gjøres?

- Det får bli opp til myndighetene, men det er viktig at man sørger for at kohortene overholdes, men om man innfører noen nye tiltak må lærerne få tid til å omstille seg. De trenger i hvert fall et par dager.

Dagbladet har også vært i kontakt med Utdanningsforbundet. De ønsker ikke å kommentere saken i kveld, men skriver i en sms at de vil levere sine innspill til Kunnskapsdepartementet tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer