Nav-skandalen

Professor: - Vågeng må gå

36 feilaktig dømt til fengselsstraff.

UTSATT: Nav-direktør Sigrun Vågeng. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTSATT: Nav-direktør Sigrun Vågeng. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Nav-direktør Sigrun Vågeng må gå av etter trygdeskandalen som er avdekket. Dette må få konsekvenser, og det er en symbolsk viktig handling at noen går, sier BI-professor Petter Gottschalk til P4.

36 i fengsel

I går kom det fram at Nav i en årrekke har praktisert reglene for å ta med seg stønad ut av Norge til et annet EØS-land feil, slik at rundt 2400 trygdede personer har fått reaksjoner uten grunnlag. 36 personer er idømt fengselsstraff.

KRITISK: BI-professor Petter Gottschalk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISK: BI-professor Petter Gottschalk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) understreket gjentatte ganger i går at hun har tillit til Vågeng. Vågeng selv har uttalt at hun ønsker å fokusere på at Nav tar saken på alvor.

Det holder ikke for ofrene, mener professor Gottschalk.

- De må se en konsekvens, og da er det naturlig at Nav-direktøren går, sier han.

- Jævlig å sitte i fengsel

Overfor Dagbladet utdyper han at dette handler om signalene myndighetene sender til en utsatt gruppe.

KRITISK: Advokat Olav Sylte mener NAV-avsløringen kun er toppen av isfjellet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Det er jævlig å sitte i fengsel, og ofrene, som i utgangspunktet har lite penger, skal i tillegg betale tilbake. Dersom Vågeng går, ser de at det skjer noe - at noen tar ansvar. I motsatt fall får Nav-brukerne oppfatningen at toppene beskytter hverandre, sier han.

Gottschalk understreker at det er sjelden en toppleder går av umiddelbart når en skandale avdekkes.

- Over tid, dersom toppsjefen blir en belastning, vil bedriften eller etaten distansere seg fra vedkommende, som blir sittende igjen med svarteper, sier han.

- Lett å bure inn en naver

Det er Nav Kontroll som avdekker trygdesvindel. Gottschalk mener de er svært dyktige på det de gjør.

- De er en ekstremt vellykket enhet, og leverer ferdig etterforskede saker til politiet, som ofte går igjennom i domstolen. Det dreier seg om ca. 800 i året, sier han.

- Det er lettere å bure inn en naver enn en hvitsnippforbryter. Men med Nav Kontrolls effektivitet kan det virke som om det å avdekke trygdemisbruk er Navs hovedgeskjeft, sier professoren.

NAV-SKANALDE: NAV-direktøren, riksadvokaten og arbeidsministeren holdt mandag en pressekonferanse. Her kom det fram at minst 36 personer er uriktig dømt til fengsel for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land. Vis mer

EU-tilpasning

Skandalen bunner i Norges tilslutning til EØS-avtalen, som gjør EUs regelverk for trygd gjeldende for norske borgere. Det kom i går fram at feiltolkningen av lovverket kan bunne i unøyaktigheter i oversettelsen av ordlyden.

Flere aktører mener vi bare har sett toppen av isfjellet - blant dem advokat Olav Sylte, som har forsvart en rekke Nav-klienter i straffesaker.

- Jeg tror det er langt mer omfattende enn det som har kommet fram i media, sier Sylte til Dagbladet.

Han viser til at regelverket er komplisert.

- Hvis da motparten, myndighetene, da ikke har gjort en ordentlig jobb, risikerer man at feilen ikke blir avdekket, sier advokaten.

- Flere tusen saker

Trygdeekspert Olav Lægreid tror det samlet kan dreie seg om flere tusen saker der trygdeytelser feilaktig er krevd tilbake av staten.

- Det kan være veldig mange saker hvor det ikke er blitt en straffesak, hvor man likevel har krevd penger tilbake urettmessig, og det vil dreie seg om flere tusen saker, sier Lægreid til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer