Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Professor: – Vi spiser en kilo insekter i året

En kilo per år. Så mye insekter knasker du i deg hvert år – de fleste av dem helt uten at du vet det.

INSEKTER: Små insekter følger ofte med i bøtta når vi plukker bær. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
INSEKTER: Små insekter følger ofte med i bøtta når vi plukker bær. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Selv om vi renser bær og grønnsaker grundig, er det umulig å fjerne alt, sier biologiprofessor Alf Ekblad ved Universitetet i Örebro til avisa Nerikes Allehanda.

Og det er ikke bare i bærene vi plukker insektene gjemmer seg. Selv maten vi kjøper i butikken inneholder kryp.

I USA har et forskerteam utarbeidet en liste over maksimalverdier av insektfragmenter matvarer kan inneholde. Blant annet kan en halv kilo bær inneholde fire larver og 100 gram sjokolade 60 insektfragmenter.

- Mye protein

Men insekter i maten er ikke bare fælt, ifølge Ekblad.

– I insektet er det mye protein. Så er det også fluer som er larver i lang tid og som inneholder mye fett, noe vi i fremtiden til og med kan bruke til for eksempel steking, foreslår professoren.

(©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!