Professor advarer: Deilig, men også dum av Botox

Professor emeritus Arne Vikan ved NTNU advarer i en kronikk mot bruken av Botox.

DUM, MEN DEILIG? En tysk kvinne får botox Rosenpark-klinikken i Darmstadt. Foto / DPP/ MARIO VEDDER / AFP / NTB Scanpix
DUM, MEN DEILIG? En tysk kvinne får botox Rosenpark-klinikken i Darmstadt. Foto / DPP/ MARIO VEDDER / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): - Det kan hende at en blir deiligere med Botox. Men det kan være en viss fare for å bli både dum og deilig ettersom Botox svekker evnen til å oppdage følelser, og dermed nedsetter evnen til kommunikasjon og samhandling, mener Arne Vikan, som er spesialist i klinisk psykologi.

I kronikken på forskningsnettstedet Gemini kommenterer han bruken av nervegiften for å fjerne «sinnarynken». Det kan gjøres ved å sprøyte Botox i ansiktsmuskelen procerus, som trekker huden mellom øyebrynene nedover og får deg til å virke streng eller irritert.

Vikan viser til Charles Darwin, som hevdet at det bevegelige ansiktet er utviklet videre fra følelsesuttrykk hos dyr til et instrument for utveksling og samhandling hos mennesker. Han mener at Botox begrenser bruken av dette globale følelsesspråket.

Han viser til forskning som underbygger at ansiktet er innstilt på å fange opp og videreføre stemninger og følelser hos andre mennesker.

Dette bestemmer ansiktet som vår sosiale «stemmegaffel», det som kobler oss på og rettsstiller oss i samspillet med andre, skriver Arne Vikan. (©NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer