Professor advarer mot Ernas forslag: - Vil skape en innsynsfri sone i norsk forvaltning

Jusprofessor ut mot Erna-tweets: Risikerer en frisone der forvaltningen selv avgjør hva borgerne skal få innsyn i - uten å måtte oppgi noen saklig grunn, advarer han.

MOTSIER SOLBERG: - Det er ingen rimelig tvil om at kalenderposter i dag er omfattet av offentlighetsloven, konkluderer professor Jan Fridthjof Bernt. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MOTSIER SOLBERG: - Det er ingen rimelig tvil om at kalenderposter i dag er omfattet av offentlighetsloven, konkluderer professor Jan Fridthjof Bernt. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Erna Solbergs e-post-kalender er åpen for innsyn i henhold til den norske offentlighetsloven. Det konkluderte Sivilombudsmannen med i februar, etter klage fra Dagbladet.

Statsministeren og hennes stab har fortsatt å publisere de hendelsene de selv ønsker offentlighet om på Regjeringen.no. Men alle andre kalenderposter som viser hvem statsministeren har hatt møter med og hva møtene handlet om, nekter hun å gi innsyn i.

Og nylig fremmet Regjeringen Solberg et forslag om å endre offentlighetsloven, slik at alle kalenderne til alle offentlig ansatte skal hemmeligholdes.

Statsministeren svarte både mandag og tirsdag personlig på spørsmål om saken via sin offisielle Twitter-konto.

Her er professorens dom

Dagbladet har lagt fram fem av tweetene Solbergs har kommet med i debatten for Jan Fridthjof Bernt, professor emeritus i offentlig rett ved Universitetet i Bergen.

Professoren regnes av mange som offentlighetslovens «grand old man», og har i en årrekke blitt brukt som en ekspert-kilde av media og andre i saker om offentlig rett og innsyn. Bernt skrev blant annet kommentarutgaven til offentlighetsloven med nå avdøde Venstre-politiker Harald Hove, som ledet lovutvalget bak den nye loven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer