Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Professor advarer mot heksejakt

TROMSØ (NTB): Riksadvokaten vurderer nå om etterforskningen av plutselige spedbarnsdødsfall skal gjennomføres av en egen ekspertgruppe i Kripos. Samtidig advarerer landets mest kjente ekspert på krybbedød, professor Torleiv Rognum, om å starte en heksejakt rundt fenomenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Rognum ved Rettsmedisinsk Institutt i Oslo står bak forslaget om en egen ekspertgruppe, men frykter samtidig virkningene av drapssiktelsen mot Bjarkøy-kvinnen.

- Jeg er veldig bekymret for at denne saken skal spre frykt blant foreldre som har mistet sine barn i krybbedød. Jeg kjenner mange foreldre som har opplevd krybbedødtragedien. Jeg tror noen av disse vil oppleve mediafokuseringen nå, som om man skulle stikke kniver i hjertet på dem. Samtidig som jeg ønsker å styrke granskingen av spedbarnsdød, vil jeg være den siste til å legge sten til byrden for foreldre, sier Rognum til NTB.

Faglig uenighet

Basert på nyere amerikansk forskning, foreligger det en antakelse om at en del tilfeller av plutselig spedbarnsdødsfall i virkeligheten er barnedrap. Amerikansk politi har gjenåpnet etterforskningen i en rekke krybbedødsaker ut fra forskernes antakelser om at krybbedød ikke er arvelig og at flere krybbedødsfall i samme familie derfor er mistenkelig.

Debatten blusset opp da redaktør Jerold Lucey i det amerikanske tidsskriftet Pedriatrics hevdet at det finnes overveldende beviser for at krybbedød ikke er arvelig og bør etterforskes hvis de opptrer to ganger i samme familie.

Rettsmedisinsk Institutt i Norge er uenige. De arbeider ut fra en hypotese om at arv spiller en rolle, og har forskningsresultater som understøtter dette, opplyser professor Torleiv Rognum til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!