Professor ble utestengt fra møter og beskyldt for trusler

Professor Torstein Sjøvold fikk ikke delta på møter i en tilspisset skjelettstrid ved Kulturhistorisk Museum.

SKJELETTSTRID: Flere professorer har røket kraftig uklar i en skjelettstrid med utspring i Kulturhistorisk Museum, som holder til i Frederiks gate, like nedenfor slottet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SKJELETTSTRID: Flere professorer har røket kraftig uklar i en skjelettstrid med utspring i Kulturhistorisk Museum, som holder til i Frederiks gate, like nedenfor slottet. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Doktorgradsstipendiat Elin Brødholt har havnet i en opphetet strid om skjeletter og forskningsetikk med ledelsen ved Kulturhistorisk Museum. Hun har fått sterk støtte fra sin biveileder Torstein Sjøvold.

Men da museumsledelsen innkalte til møter for å finne en løsning, fikk ikke Sjøvold være med.

UTESTENGT: Doktorgradsstipendiat Elin Brødholts biveileder, professor Torstein Sjøvold ved Stockholms universitet,  ble nektet å delta på møter for å støtte henne i striden med ledelsen ved Kulturhistorisk Museum. Foto: Søren Haga/dt.se
UTESTENGT: Doktorgradsstipendiat Elin Brødholts biveileder, professor Torstein Sjøvold ved Stockholms universitet, ble nektet å delta på møter for å støtte henne i striden med ledelsen ved Kulturhistorisk Museum. Foto: Søren Haga/dt.se Vis mer

- De har forsøkt å svekke hennes argumentasjon ved å utelukke meg fra møter om saken. De hevder at en av de andre stipendiatene ikke vil ha meg der fordi jeg har uttalt meg negativt om henne, og at jeg skal ha truet professor T. Douglas Price, sier Sjøvold.

Dagbladet har ikke fått noen kommentar fra museet til dette.

Strid om ære
Slik Dagbladet skrev i går, pågår det en opphetet strid om forskningsetikk og ære, etter at doktorgradsstipendiat Elin Brødholt i 2010 fant dyreskjeletter i graver fra De schreinerske samlinger.

SYK AV PROFESSORSTRID: Doktorgradsstipendiat Elin Brødholt er sykmeldt etter striden med ledelsen ved Kulturhistorisk Museum. Foto: Yngve Vogt.
SYK AV PROFESSORSTRID: Doktorgradsstipendiat Elin Brødholt er sykmeldt etter striden med ledelsen ved Kulturhistorisk Museum. Foto: Yngve Vogt. Vis mer

En annen stipendiat ville bruke analysedataene, som medforfatter til en vitenskapelig artikkel av den amerikanske arkeologiprofessoren T. Douglas Price, og det ble uenighet om hvordan Brødholt skulle krediteres i artikkelen.

Sjøvold forteller at han har utvekslet e-poster med Price. Der fortalte han at hvis striden skulle komme opp for Forskningsetisk utvalg og det endte med fellelse, ville Price' universitet bli informert.

Går utenom
- Price sier at han selv bestemmer hvem som skal være medforfatter, og at de prøvene det gjelder i hans artikkel kommer til å bli oppgitt med «art ukjent». Så vil museet gjøre en ny undersøkelse så de skal «gå rundt det», sier Sjøvold.

Han er sterkt kritisk til at museet går rundt problemet med krediteringen av Brødholt ved å gjøre nye undersøkelser av beinmateriale som hun allerede har fått analysert.

- Det er forskningsetisk uakseptabelt. De forskningsetiske komiteer i Norge har som prinsipp at man skal respektere andre forskeres resultater, og at det må gå noen få år før en ny analyse kan gjennomføres, sier Sjøvold til Dagbladet.

Støtter Brødholt
Professor Jan Bill ved Kulturhistorisk Museum sier til Dagbladet at Brødholts kolleger ved SIGMA-prosjektet allerede kjente til dyreskjelettene da Brødholt fant dem, men Sjøvold viser til at en avtale mellom museene om at dyrebein skal sendes til Bergen Museum.

Han mener dette underbygger at dyreskjelettene er Brødholts funn, fordi de i motsatt fall allerede skulle ha vært sendt til Bergen.

KULTURBASTION: Kulturhistorisk Museum i Frederiks gate, like nedenfor slottet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
KULTURBASTION: Kulturhistorisk Museum i Frederiks gate, like nedenfor slottet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer