Professor får møte

Psykologiprofessor Gisli Gudjonsson får være til stede i retten, men det er ikke sikkert han får vitne i Orderud-saken som begynner mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I dag var det ventet en avgjørelse på om han skal tillates ført som vitne i Orderud-saken. Men i avgjørelsen fra førstelagmann Odd Jarle Pedersen som skal administrere rettssaken i lagmannsretten, tas det ikke stilling til om Gudjonsson skal få vitne. I stedet åpner bare førstelagmannen for at Gudjonsson skal få være til stede med tolk under forklaringene til Per Kristian og Veronica Orderud.

Ber om ny avgjørelse

- Jeg vil be om at førstelagmannen omgjør sin beslutning om ikke å treffe en avgjørelse, sier en oppgitt advokat Frode Sulland, som forsvarer Veronica Orderud.

- Med all respekt for førstelagmannen må jeg si at dette er en besynderlig avgjørelse, sier han til NTB.

Forsvarerne til ekteparet Orderud vil føre Gudjonsson som sakkyndig vitne. Meningen er å la psykologiprofessoren uttale seg om ekteparets troverdighet basert på personlighetsanalyser han har gjort av dem.

Forsvarerne til Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo Haukeland ønsker f orklaringen fra Gudjonsson dit pepper'n gror, og har sterkt motsatt seg at han skal få vitne.

På denne bakgrunnen tok førstelagmann Odd Jarle Pedersen selv initiativ til å be partene uttale seg om Gudjonsson, men tirsdag fattet han altså en avgjørelse hvor han ikke tok stilling til hovedspørsmålet.

Unnlatt det viktigste

- Førstelagmannen har åpenbart ikke tatt stilling til det viktigste, sier Kristin Kirkemos Haukelands forsvarer, advokat Tor Kjærvik til NTB.

Han vil onsdag ta kontakt med Eidsivating lagmannsrett for å få avklart om vitnepsykologen vil bli tillatt ført som sakkyndig vitne.

- At vedkommende får overvære rettssaken med en tolk som er finansiert privat, er jo ikke hva denne saken handler om, sier Kjærvik.

Han var tirsdag utenbys og hadde bare fått referert avgjørelsen over telefon. Noen ytterligere kommentarer ville han derfor ikke gi før han får et klarere bilde av hva førstelagmannen mener.

Ikke vitneplikt

I sin avgjørelse skriver førstelagmann Pedersen at Gudjonsson bor i England, og «således ikke har vitneplikt for en norsk domstol». Derfor er det ikke grunnlag for å stevne den engelske psykologiprofessoren, skriver førstelagmannen. Han legger til at han forstår det slik at ekteparet Orderud vil føre Gudjonsson som et «vitne for hånden».

På denne måten skyver førstelagmannen avgjørelsen om Gudjonsson skal tillates ført som vitne foran seg.

Advokat Sulland frykter at førstelagmannen vil utsette begjæringen fra forsvarerne til Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød om å avskjære Gudjonsson som vitne, til etter at lagmannsrettssaken har startet.

- I så fall mister vi vår mulighet til å påkjære, og dette kan føre til at vi må anke til Høyesterett på grunn av saksbehandlingsfeil hvis et av våre viktige vitner blir avskåret. Dette vil i sin tur føre til enda en runde med Orderud-sak, sier Frode Sulland.

Kritiske

< /font>

Forsvarerne til Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo Haukeland har vært svært kritiske til å la Gudjonsson vitne i ankesaken.

Da forsvarerne til ekteparet før jul ba om å få Gudjonsson som rettsoppnevnt sakkyndig ble dette avvist. Avgjørelsen ble anket helt til Høyesterett som også avviste begjæringen.

Gisli Gudjonsson er professor i psykologi ved Universitet i London og var sakkyndig psykolog under Birgitte Tengs-saken.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer