Professor hadde med seg dødelig sykdom

Lungesykdommen SARS er sporet til Metropole Hotel i Hong Kong. En professor i medisin hadde dødssmitten med seg da han booket seg inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den dødelige lungesykdommen SARS har skremt leger og forskere over hele verden. Minst ni mennesker er døde etter å ha blitt smittet, men det reelle tallet kan være høyere. Flere hundre mennesker ligger på sykehus etter at de ble smittet av SARS. De fleste ofrene kommer fra Kina, Hong Kong, Thailand, Vietnam og Singapore i Sørøst-Asia.

Siden utbruddet av sykdommen for en drøy uke siden har smitteekspertene sammen med Verdens Helseorganiasjon lett etter smittekilden. Mye tyder på at SARS for første gang opptrådte i Guangdong

Sør-Kina i februar. Da døde fem mennesker, mens flere hundre ble syke av en ukjent lungesykdom som minnet om influensa.

Hadde med seg dødelig sykdom

Verdens Helseorganisasjon tror at det dødelige viruset tilhører paramyxoviridae-familien, som også forårsaker blant annet meslinger.

Nå er antakelig smittekilden identifisert, ifølge BBC:

En professor i medisin bar med seg smitten da han reiste fra det smittede området i Sør-Kina til Hong Kong.

I Hong Kong tok mannen inn i niende etasje på Metropole Hotel. I samme etasje ble seks andre gjester smittet i perioden mellom 12. februar og 2. mars.

- Kanskje de sto foran heisen samtidig, og så var det noen som nøys eller hostet, sier doktor Margaret Chan i Helsedepartementet i Hong Kong.

Blant de som ble smittet, var en 78 år gammel kvinne fra Canada. Kvinnen døde etter at hun kom hjem fra turen. Også sønnen hennes døde av sykdommen. Flere andre familiemedlemmer måtte behandles for SARS.

Gjestene flykter

Mange lurer på om smitten kan ha spredt seg gjennom ventilasjonssystemet på hotellet.

- Alt tyder på at smitten spres via luften, sier Ronalt Atlas i American Society of Microiology.

- Men man kan ikke utelukke person-til-person-kontakt, siden vi ikke vet om ofrene noen gang var i samme rom.

Hotellet er fremdeles åpent, men niende etasje er sperret av. Gjestene fra denne etasjen har fått tilbud om å bo i andre etasjer, men mange har likevel valgt å sjekke ut av hotellet. Flere av gjestene brukte maske da de forlot hotellet.

SMITTEKILDEN:</B> Hotell Metropole i Hong Kong er antakelig smittekilden for SARS-viruset. Herfra har det spredt seg til flere kontinenter.
SYKE I SØR-KINA: En SARS-syk mann behandles på sykehus i Sør-Kina.