Professor i skranken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frode Sulland mener folk flest ser så mye på amerikanske kriminalserier at de har vanskeligheter med å se forskjellen på et tv-drama og en virkelig rettssak.

Nå står han som én av fire forsvarere foran en rettssak fra virkeligheten som med letthet kunne vært sendt som fjernsynsdrama. Orderud-saken har alle ingrediensene: mord, mystikk, motiv og vakre kvinner. Det eneste som mangler, er en fullstendig oppklaring av saken.

 • Sulland og Cato Schiøtz er forsvarere for Per og Veronica Orderud og sendte i forrige måned et brev til riksadvokaten der de ba om ytterligere etterforskning av trippeldrapet.

  I går fikk de beskjeden om at ekteparet Orderud sammen med Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo Haukeland er tiltalt for overlagt drap. Det skjedde over halvannet år etter at ekteparet Marie og Kristian Orderud og deres datter Anne Orderud Paust ble funnet drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum. Og det første halve året etter drap og arrestasjoner var forsvarerne nesten daglig i presse og fjernsyn i kamp for sine klienter.

  Ingen sak har til de grader vært forhåndsprosedert av advokatene, men også det er vel blitt en del av jobben for dagens skrankeadvokater.

 • Sulland er skrankeadvokat god som noen. Selv om han minner mer om en jusprofessor og trolig kan mer om strafferett enn de fleste som doserer om den på universitetet. Men distré er han ikke.

  Han husker tvert imot litt for godt og har en slik juridisk embetseksamen andre advokater snakker om med ærefrykt. Folk med slike eksamener pleier å ende i Høyesterett, og Sulland ble både byråsjef i Justisdepartementet og dommer. Han ble medlem av straffelovkommisjonen og var på vei inn i de finere juridiske sirkler da han valgte å bli forsvarer.

 • Kanskje fordi han fant ut at de som først og fremst trenger dyktige jurister, er samfunnets stebarn. Han gikk i alle fall i kompaniskap med Hestenes & Dramer og ble som dem reisende i drap og annen kriminalitet. Han spør ikke klientene om skyld eller uskyld. Han synes det er enklere å forsvare en tiltalt uten å spekulere over akkurat det.

  Han forsvarer hvem det skal være, men er ikke nødvendigvis tilhenger av barmhjertighetsdrap fordi om han forsvarte legen Christian Sandsdalen.

 • Frode Sulland er ivrig friluftsmann og jogger eller går på ski framfor å lese kriminalbøker eller se kriminalserier på tv. Juristekteparet Sulland og Inger Riis-Johannessen bor på Røa og har tre døtre.