DRONNINGEN: Gunnhild Stordalen kunne ta imot flere kongelige gjester under  Eat-konferansen i Stockholm. Selv ble hun hyllet som ei dronning.Foto: Nina Hansen
DRONNINGEN: Gunnhild Stordalen kunne ta imot flere kongelige gjester under Eat-konferansen i Stockholm. Selv ble hun hyllet som ei dronning.Foto: Nina HansenVis mer

Professor kritisk til Gunhilds «kjendisbegivenhet»

- Eat løser ikke fordelingsproblemet, men vi jobber for det, sier Stordalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): En rørt Gunhild Stordalen åpnet i går andre utgave av konferansen Eat Food Forum i Stockholm. Her møtte både statsminister Erna Solberg, Sveriges statsminister Stefan Löfven, og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Kronprinsesse Mette-Marit holdt et innlegg på konferansen - og pressen møtte fram i hopetall.

- Jeg tror, for å være ærlig, at fint lite kommer ut av slike konferanser, sier professor Ole Gjølberg ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet til Dagbladet.

- Jeg er redd en slik kjendisbegivenhet veldig fort blir en avsporing, med politiske korrektheter og fokus på økologisk og kortreist mat. Da glir de fundamentale utfordringene i verden fort unna, sier Gjølberg.

- Gunhild Stordalen er en imponerende dame, men jeg har veldig liten tro på denne type happenings, sier professoren.

Ett år om gangen

Kaare M. Bilden, forfatter av boka «Mat er makt», støtter professor Gjølberg.

- Konferanser med mange kjendiser og mye glamour kan være moro, men for å få til endringene som trengs, må man tørre å utfordre særinteressene, og dem er det mange av innen landbruket. Internasjonalt må de store konsernene reguleres hardere, sier Bilden til Dagbladet.

- Verden produserer allerede nok mat til å brødfø 12 milliarder mennesker. Årsaken til sult er ikke matmangel, men fattigdom. 70 prosent av verdens fattige er bønder, og de må få muligheten til å skaffe seg en inntekt, mener Bilden.

- Kan det komme konkrete endringer ut av slike konferanser, Stordalen?

- Vi bredder ut kunnskapsplattformen, jobber med næringslivet, knytter sammen partnere, hjelpe bedrifter der skoen trykker og legger fram forskning på hva som virker av politikk, svarer Gunhild Stordalen til Dagbladet.

STOLT  MANN : Petter  Stordalen er tydelig  stolt  av sin kone Gunhild. De hadde tid til et kyss før lunsj.Foto: Nina Hansen
STOLT MANN : Petter Stordalen er tydelig stolt av sin kone Gunhild. De hadde tid til et kyss før lunsj.Foto: Nina Hansen Vis mer

I fjor ble Stordalen rammet av sykdommen systemisk sklerodermi, og hun la vekt på at hun hadde beholdt ettårsperspektivet på tross at hun nå er frisk. 2015 er året der vi har muligheten til å gjøre en forskjell, sier Stordalen.

30 land

Hun trekker fram konkrete eksempler som Bama og Fotballforbundets Eat, move, sleep, et initiativ som skal gi ungdom kunnskap om viktigheten av kosthold, trening og nok søvn. Stordalen trekker også fram et forskningsprosjekt som har sett på hvilke politiske tiltak som virker for å endre folks kostholdsvaner i vestlige land.

Gunhild Stordalen åpnet selv konferansen. Dette er hennes prosjekt, hun tenker på Eat med det samme hun våkner og før hun legger seg. Hun har vært sterkt engasjert også gjennom et år med sykdom og svært tøff behandling.

- For meg var det stort å være tilbake og se alle de engasjerte deltakerne som har kommet fra hele verden. Mer enn 30 land er representert i dag, fra ulike sektorer og fagdisipliner. Det var stort å se det, sier Gunhild Stordalen.

Fordelingen av mat

Professor Gjøberg påpeker at det i dag produseres nok mat i verden. Problemet er at mange ikke har råd til maten - mens andre dytter i seg for mye. En tredel av verdens befolkning er i dag overvektige eller lider av fedme. Samtidig sulter én milliard.

TOPPMØTE: Statsminister Erna Solberg kastet glans over Eat-konferansen og Gunhild Stordalen. Foto: Nina Hansen
TOPPMØTE: Statsminister Erna Solberg kastet glans over Eat-konferansen og Gunhild Stordalen. Foto: Nina Hansen Vis mer

Stordalen er ikke uenig at vi må gjøre noe med fordelingen.

- Det er sant at problemet er fordelingen av mat. Det er 2800 kalorier per kapita i verden i dag, og vi ødelegger inntil halvparten.

- Eat løser ikke fordelingsproblemet, men vi jobber for det. Dette handler om å endre hele det globale matvaresystemet for å få en bærekraftig effektivisering. I utviklingslandene er det helt andre problemstillinger enn det er i Norge, sier Stordalen.

- Mat er et fordelingsproblem, som i bunn og grunn dreier seg om å modernisere landbruket. Dette handler om utvikling av kompetanse, teknologi, kunstgjødsel og kjemikalier, og mye av dette er fysj-fysj blant de rike og velfødde, sier Gjølberg.