Professor med pinne

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. august fikk Norge noe så sjeldent som en professor i direksjon. Ole Kristian Ruud er nå professor nummer fire på 25 år som underviser i dirigentfaget ved Norges Musikkhøgskole i Oslo.

Ruud kan trygt karakteriseres som en av de største dirigentbegavelser i Norge. Han er utdannet ved det svært anerkjente Sibelius-akademiet i Finland, og begynte sin karriere relativt tidlig. Allerede som 28-åring ble han sjefdirigent for Trondheim Symfoniorkester. Et lykkelig parforhold som varte i åtte år fram til 1995. Da ble han hyret inn av Norrköping Symfoniorkester i Sverige som ny sjef. Det ble et kort opphold. Han trakk seg allerede i forrige sesong, som en protest mot administrativt rot og dårlig økonomi.

Ruud er glad i norsk musikk, både når det gjelder repertoar og orkestre. Han gjester stadig norske symfoniorkestre, og kom tidligere denne uka tilbake fra en suksessrik miniturné med Stavanger Symfoniorkester med konserter i Praha, Krakow og Bratislava. Grieg, Sæverud og Sibelius stod på programmet. Men han har ingen faste kontrakter nå med noe orkester. Han var så smått aktuell som ny sjefdirigent ved Den Norske Opera for et par år siden, men har ikke hørt noe fra Youngstorget siden.

Som professor er Ole Kristian Ruud knyttet til høgskolen i seks år framover. Men i halv stilling. Han skal også fortsette den utøvende tilværelsen som frilanser, og er booket fram til sommeren 2001. Men han har blitt litt lei av et liv på hoteller, og av et yrke som ifølge en svensk dirigenthåndbok krever at «dirigenten skal være i besittelse av musikkbegavelse, godt minne, fantasi, lederegenskaper, omfattende humanistisk forståelse, og i tillegg ha en sterk personlighet». Nå har vel Ruud i seg alle de nevnte egenskapene, og det kan komme godt med i en utdanningsretning som ikke engang har vært en fjernadoptert lillebror i forhold til det nevte Sibelius-akademiet i Helsinki. Ruud har akademiet som forbilde, og har som mål og etablere en egen klasse for dirigenter fra tredje studieår i musikkutdanningen. I dag er det bare enkeltstående diplomstudenter ved høgskolen som spesialiserer seg i direksjon.

Til tross for en lovende karriere har Ruud valgt å bosette seg på Lillestrøm. Når han ikke farer rundt med sin musikk, er dirigenten opptatt av fiske. Han tar gjerne med sine to sønner og fluestenger og drar til fjells. Fisketuren går gjerne til Hurdal, hvor familien har hytte.