<strong>INTERNAT OG FENGSEL:</strong> Politiets utlendingsinternat (bildet) har egen familieavdeling, men jurister regner det likevel som et fengsel. Foto: Politiets utlendingsenhet.
INTERNAT OG FENGSEL: Politiets utlendingsinternat (bildet) har egen familieavdeling, men jurister regner det likevel som et fengsel. Foto: Politiets utlendingsenhet. Vis mer

Professor mener barne-fengslinger mangler lovhjemmel

- Fengsling av barn sammen med foreldrene ikke i samsvar med FNs barnekonvensjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det står ikke noe sted i lovverket at barn kan pågripes eller fengsles sammen med foreldrene, sier jussprofessor Erling Johannes Husabø ved Universitetet i Bergen.

- Hva skjer? For drøyt to år siden leverte Husabø og Annika Suominen utredningen «Forholdet mellom straffeprosesslovens og utlendingslovens regler om fengsling og andre tvangsmidler», på oppdrag fra Justisdepartementet.

- Tanken var at det skulle gi grunnlag for nødvendige lovendringer, men jeg har ikke sett noe til det. Vet du om det har kommet noe fra Justisdepartementet, spør han da Dagbladet ringer.

I mellomtida har praksisen med å fengsle barn sammen med foreldrene fortsatt, i saker hvor familier skal kastes ut av Norge.

- Mangler lovhjemmel Dagbladet skrev torsdag at 123 barn hittil i år har sittet innesperret på Politiets utlendingsinternat på Trandum - et sted som av jurister betegnes som et fengsel. Tidligere i år satt en barnefamilie med en liten gutt fengslet i over to måneder i påvente av utsendelse.

Barneombudet er bekymret, og i Dagbladet torsdag etterlyste SVs Karin Andersen klarere regler og en maksgrense for hvor lenge barn kan sitte innesperret.

Professor Husabø mener dagens lovverk ikke er i samsvar med FNs barnekonvensjon.

- Det samsvarer dårlig med Barnekonvensjonens krav til lovhjemmel, fordi det ikke står noe  sted i lovverket at barn kan pågripes eller fengsles sammen med foreldrene. Det er problematisk, når konvensjonen er så klar på at barn har indivuelle rettigheter, sier Husabø til Dagbladet.

- Tvinger fram løsning Ett av forslagene fra Husabø og medforfatter Annika Suominen var å kreve at fengslingskjennelser skal inneholde en vurdering av hvert enkelt barns beste, i saker hvor familier interneres i påvente av å bli sendt ut av landet.

<strong>- IKKE BEHOV:</strong> «Etter min mening er det ikke behov for endring i regelverket», konkluderte justisminister Anders Anundsen i juni. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- IKKE BEHOV: «Etter min mening er det ikke behov for endring i regelverket», konkluderte justisminister Anders Anundsen i juni. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Husabø mener at også politiet bør pålegges å gjøre en selvstendig vurdering av barns beste når en utsendelse kan gjøres innen ett døgn, og det derfor er nok at politiet selv gjør en pågripelsesbeslutning uten å innhente fengslingskjennelse fra en domstol.

Justisdepartementet opplyser at et høringsbrev er under arbeid, med drøfting av om det er behov for klarere regler for fengsling av barn.

«Forbyr ikke fengsling» «Det er imidlertid ikke holdepunkter for å anta at dagens regelverk er i strid med Norges menneskerettslige forpliktelser. Regelverket fastslår at fengsling av en mindreårig bare kan skje dersom det er tvingende nødvendig», skriver senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange til Dagbladet. Han skriver at alternativet ofte er en midlertidig splittelse av familien.

I et svar til Karin Andersen (SV) i begynnelsen av juni i år, skrev justisminister Anders Anundsen (Frp) at det sjelden er behov for fengsling av barn som skal uttransporteres, og at Trandum har en avdeling for kvinner, barn og familier.

«Skal et barn fengsles, vil det bli etablert kontakt mellom utlendingsinternatet og barnevernet. Utlendingsloven forbyr ikke fengsling av barn», svarte Anundsen. Han konkluderte med at «etter min mening er det ikke behov for endring i regelverket».

- Kan ettergås Professor Erling Johannes Husabø mener det er et godt spørsmål om hans forslag til endringer bare vil føre til at noen ekstra setninger hektes på, mens praksisen fortsetter som før.

- Men poenget er at det kan tvinge dem som beslutter til også å tenke gjennom barnets situasjon. Hvis man har et krav om en individuell vurdering, vil det også kunne gås etter i sømmene i ettertid. Det kan også framtvinge en løsning der man i noen tilfeller bare pågriper en av foreldrene og lar den andre være i en mer frivillig situasjon med barna, sier Husabø.

Også lederen for FNs barnekomité, den norske jussprofessoren Kirsten Sandberg, er spørrende til om det i dag gjøres nok for å finne alternativer til å sperre barn inne i Politiets utlendingsinternat på Trandum.

Følg saken

Dagbladet skrev torsdag at 123 barn hittil i år har sittet innesperret på Politiets utlendingsinternat på Trandum - et sted som av jurister betegnes som et fengsel. Tidligere i år satt en barnefamilie med en liten gutt fengslet i over to måneder i påvente av utsendelse.
Barneombudet er bekymret, og i Dagbladet torsdag etterlyste SVs Karin Andersen klarere regler og en maksgrense for hvor lenge barn kan sitte innesperret.
<strong>- IKKE HJEMMEL:</strong> - Det står ikke noe  sted i lovverket at barn kan pågripes eller fengsles sammen med foreldrene. Det er problematisk, sier professor Erling Husabø. Foto: Privat
- IKKE HJEMMEL: - Det står ikke noe sted i lovverket at barn kan pågripes eller fengsles sammen med foreldrene. Det er problematisk, sier professor Erling Husabø. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer