RENSETRIKS: En dansk professor oppfordrer flomrammede familier i Pakistan til å filtrere forurenset drikkevann gjennom en sari, den utbredte klesdrakta. Foto: Reuters
RENSETRIKS: En dansk professor oppfordrer flomrammede familier i Pakistan til å filtrere forurenset drikkevann gjennom en sari, den utbredte klesdrakta. Foto: ReutersVis mer

Professor mener kvinnedrakt kan redde liv i Pakistan

Filtreres drikkevann gjennom en sari, blir det nærmest fritt for kolerabakterier, viser forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Oversvømmelsene har rammet millioner av mennesker i Pakistan og dødstallene stiger dag for dag.

- Vannmassene har ødelagt livsviktig drikkevann og forurenset det med sykdomsframkallende organismer som for eksempel kolera, sier professor Anders Dalsgaard ved Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, ifølge Videnskab.dk.

Professoren vet godt hvordan giftige kolerabakterier spres mellom land og kontinenter under epidemier.

- Kan redde livene deres - Det er viktig at de familiene som nå og i lang tid framover vil være truet av dødelig diaré, og som desperat jakter på rent vann, får noen enkle her-og-nå-løsninger som kan redde livene deres. Og her kan et simpelt stykke tøy vise seg nyttig, sier Dalsgaard.
 
Han viser til Bangladesh, som er plaget med årlige oversvømmelser og koleraepidemier, hvor forsøk har vist at klesdrakta sari er overraskende effektiv til å filtrere sykdomsframkallende organismer fra forurenset vann.

Laboratorieundersøkelser har demonstrert at en sari, brettet fire til åtte ganger, kan fjerne mer enn 99 prosent av kolerabakterier i vann fra forurensede sjøer og elver.

- Normalt vil mikroskopiske bakterier lett trenge gjennom tynt bomullsstoff, men kolerabakterier lever på og i bestemte typer av plankton, for eksempel blågrønnalger, som er større enn bakterier. Sarien kan holde tilbake disse planktonene, sier Anders Dalsgaard.
Effektiv rens Han viser til at den enkle rensemetoden ble forsøkt i Matlab-provinsen i Bangladesh i 2002. Antall koleratilfeller ble redusert med opp til 50 prosent.

En gammel, brukt og vasket sari er mest effektiv til filtrering av vann, da langtidsbruk og gjentatt vask får fibrene til å reise seg og dermed bli mer effektive til å fange opp mikroorganismer.

Det ideelle er å brette sarien fire til åtte genger, noe som skaper et tett filter med ørsmå mellomrom som fanger selv de minste plankton, skriver Videnskab.dk.

Foldes sarien færre ganger, øker risikoen forat noen plankton og dermed kolerabakterier slipper gjennom. Foldes sarien flere genger, vil vannet ikke renne ordentlig igjennom.

KAN REDDE LIV: Hvis sarien brettes fire til åtte ganger, blir den et effektivt rensefilter. Foto: AP
KAN REDDE LIV: Hvis sarien brettes fire til åtte ganger, blir den et effektivt rensefilter. Foto: AP Vis mer