Kim og Trump møtes

Professor mener én ting har gått Vesten hus forbi

Hvorfor vil Kim forhandle akkurat nå?

KLAR FOR Å FORHANDLE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har de siste månedene tilnærmet seg Vesten, og skal nå møte både Sør-Koreas president Moon Jae-in og USAs president Donald Trump til fredssamtaler. Her med offiserer og soldater i hæren. Foto: KCNA / Reuters / NTB Scanpix
KLAR FOR Å FORHANDLE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har de siste månedene tilnærmet seg Vesten, og skal nå møte både Sør-Koreas president Moon Jae-in og USAs president Donald Trump til fredssamtaler. Her med offiserer og soldater i hæren. Foto: KCNA / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 2018 har vært et usedvanlig år når det gjelder forholdet mellom Vesten og Nord-Korea. Mens truslene om krig i fjor haglet mellom kommunistdiktaturets leder Kim Jong-un og president Donald Trump, har de to i år gradvis kommet hverandre i møte, og har sagt ja til å innlede fredsforhandlinger i mai eller juni.

Dette er første gang en nordkoreansk leder sitter ved samme forhandlingsbord som en sittende amerikansk president, og første gang toppledere fra de to landene har møttes siden 2007.

HARD MOTSTANDER: President Donald Trump blir en hard motstander ved forhandlingsbordet. Han og Kim brukte store deler av fjoråret på å true hverandre med krig. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix
HARD MOTSTANDER: President Donald Trump blir en hard motstander ved forhandlingsbordet. Han og Kim brukte store deler av fjoråret på å true hverandre med krig. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix Vis mer

Allerede i neste uke skal Kim møte Sør-Koreas president Moon Jae-in i den demilitariserte sonen, som skiller de to Koreaene siden våpenhvilen i Koreakrigen ble inngått i 1953. Og seinest i helga kunngjorde han at Nord-Korea innstiller atomprøvesprengninger og prøveoppskytninger av langdistanseraketter.

Stemningsskiftet er påtakelig, og analytikerne spør seg nå hvorfor det kommer akkurat nå. Hva bringer Kim til forhandlingsbordet, og stiller han som underdanig, likeverdig eller overlegen part?

Etter at Donald Trump truet ham direkte, kunne han ikke gi etter - det ville fått ham til å tape ansikt og signalisert at han lar seg mobbe. Paul Midford, Øst-Asia-kjenner og professor ved NTNU

CNN har spurt tre Nord-Korea-eksperter, som har svært ulike syn på Kims motiver og posisjon.

Teori 1: Elendig økonomi

William Brown, førsteamanuensis II ved Georgetown School of Foreign Service, mener Kim stiller svakt ved bordet, fordi Nord-Koreas økonomi er elendig. Alt han kan håpe på, er lettelse av de omfattende sanksjonene mot landet, i bytte mot kraftig nedbygging av atomprogrammet.

- Dette er vår beste sjanse på minst en generasjon, siden vi mislyktes i å gjøre nytte av Kim Il-sungs død, sultkatastrofen og Sovjetunionens oppløsning på 90-tallet. Kim gir kanskje ikke ikke opp sitt kjernefysiske arsenal, men han er muligens villig til å la det forvitre og bli ubrukelig, sier Brown.

Han peker spesielt på at Nord-Koreas handel med sin langvarige allierte Kina har stupt som følge av de siste sanksjonene. Det fører til minimal tilstrømning av verdifulle produkter, som maskiner, kjøretøy, kornprodukter og drivstoff.

STANSER PRØVEOPPSKYTNINGER: Kim Jong-un annonserte i helga at han beordrer stans i prøveoppskytningene av langdistanseraketter som Hwasong 12 (bildet). Foto: KCNA / AP / NTB Scanpix
STANSER PRØVEOPPSKYTNINGER: Kim Jong-un annonserte i helga at han beordrer stans i prøveoppskytningene av langdistanseraketter som Hwasong 12 (bildet). Foto: KCNA / AP / NTB Scanpix Vis mer

I tillegg er valutaen, nordkoreanske won, i ferd med å bli undergravd av at utenlandsk valuta, som kinesiske renminbi og amerikanske dollar, er stadig mer i omløp. Det gjør landet sårbart for en valutakollaps, som kan iverksettes utenfra. Dermed kan USA under forhandlingene framtvinge avskaffelse av planøkonomien og sosiale reformer.

Teori 2: Styrke gjennom atomvåpen

Jean H. Lee, direktør ved Hyundai Motor-Korea Foundation Center for Korean History and Public Policy, mener Kim nå stiller som likeverdig ved forhandlingsbordet. Årsaken er atomvåpenarsenalet han har bygd opp i løpet av de seks åra han har sittet ved makten.

- Han føler seg sikker på at atomprogrammet hans vil tvinge fremmede ledere til å behandle ham som en likemann, ikke en underdanig. Kim spiller høyt, og bruker atomvåpnene som sitt trumfkort, for å styrke hånda i framtidige forhandlinger med Sør-Korea og USA, sier Lee.

Hun mener at diktatorens inntreden på den verdenspolitiske scenen er ledd i en nøye gjennomtenkt strategi, der han viser seg som en handlekraftig landsfader og militær leder, ikke bare en som arvet makten i et fattig land.

CELEBERT BESØK: Ikke siden 2005 har en sørkoreansk artist opptrådt i nabolandet Nord-Korea. Blant publikum kunne man se en helt spesiell gjest, Nord-Koreas leder, Kom Jong-un. Video. AP Vis mer Vis mer

Å sette seg ved forhandlingsbordet med USA og Sør-Koreas toppledere har dessuten stor propagandaverdi hjemme i Nord-Korea, og bidrar til å stadfeste hans posisjon, mener Lee.

Teori 3: Kjøper seg tid

Adam Mount, postdoktor og direktør ved Defense Posture Project, Federation of American Scientists, mener det nordkoreanske lederskapet tar Donald Trumps krigstrusler på alvor, og bruker de diplomatiske virkemidlene som en måte å hale ut tida på, i håp om en annen administrasjon i Det hvite hus etter valget i 2020.

- Hvis det noensinne går så langt som til en storkrig, vil Nord-Korea påføre sørkoreanske, japanske og amerikanske borgere massiv skade. Men samtidig vil regimet sannsynligvis lide enorme tap, og lederne kan miste grepet om makten - eller livet, sier Mount.

GRENSEN: Den strengt bevoktede demilitariserte sonen er i praksis grensen mellom Nord- og Sør-Korea, og markerer hvor frontlinjen gikk da avtalen om våpenhvile i Koreakrigen ble inngått i 1953. Foto: Lee Jae-Won / Reuters / NTB Scanpix
GRENSEN: Den strengt bevoktede demilitariserte sonen er i praksis grensen mellom Nord- og Sør-Korea, og markerer hvor frontlinjen gikk da avtalen om våpenhvile i Koreakrigen ble inngått i 1953. Foto: Lee Jae-Won / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Han tror Nord-Korea kan tilby motparten moderate og midlertidige tiltak for å begrense atom- eller rakettprogrammet, eller tilby symbolske steg i håp om at Trump vil godta dem og erklære at USA har vunnet. Alternativet er å hale ut tida ved å overøse motpartens utsendinger med komplekse tekniske diskusjoner.

- Uansett: Tanken om at diplomatiske eller militære virkemidler umiddelbart vil gjøre slutt på Nord-Koreas atomprogram, er en illusjon, sier han.

Beholde ansikt

Paul Midford, ekspert på østasiatisk politikk og professor ved NTNU, mener at et viktig moment har gått Vesten hus forbi: prinsippet om ikke å tape ansikt. I store deler av Asia vil man bringe skam over seg selv - og de andre til stede - dersom man mister besinnelsen. I tillegg vil man framstå som svak.

ØST-ASIA-KJENNER: Paul Midford er Øst-Asia-kjenner og professor ved NTNU. Han mener hovedpoenget for Kim i den pågående utenrikspolitiske prosessen er å beholde ansikt. Foto: Privat
ØST-ASIA-KJENNER: Paul Midford er Øst-Asia-kjenner og professor ved NTNU. Han mener hovedpoenget for Kim i den pågående utenrikspolitiske prosessen er å beholde ansikt. Foto: Privat Vis mer

- Det forklarer Kim Jong-uns timing og initiativ. Etter at Donald Trump truet ham direkte, kunne han ikke gi etter - det ville fått ham til å tape ansikt og signalisert at han lar seg mobbe. Isteden skiftet han tone - kom med tilnærmelser overfor Sør-Korea foran OL, og tok initiativet til samtalene nå, sier Midford til Dagbladet.

- Stiller Kim som svak, likeverdig eller overlegen ved forhandlingsbordet?

- Han er likeverdig med Sør-Korea, men ikke USA; Donald Trump ser jo ingen som likeverdige. Men Kim har kort å spille, og det vil uansett være en boost for ham å sitte ved forhandlingsbordet, sier professoren.

- Mer selvtillit

Midford ser Kim Jong-un som en sterk forhandlingspartner.

- Å sitte ved forhandlingsbordet med USAs president er hans største utenrikspolitiske suksess, samtidig som han har utvidet sitt kjernefysiske arsenal betydelig. Det gjør at han har mer selvtillit, sier han.

- Hva kan Kim realistisk håpe å oppnå under forhandlingene?

- Han håper nok å få lettet de økonomiske sanksjonene gjennom å avskrekke USA, mens motparten vil ha avskaffet Nord-Koreas atomprogram innen 2020. Men i virkeligheten er dette en lang og møysommelig prosess som går steg for steg, sier Midford.

Professoren mener at Trumps tøffe tone paradoksalt nok har bidratt til å få fart i fredsprosessen.

- Det har fått Kim til å tro at han kan få et forhold til Trump, og at de kan få i stand en avtale, sier Midford.

- Fjær i hatten

Professoren er enig i at det er ei stor fjær i hatten for Kim å komme til forhandlingsbordet med en sittende amerikanske president - noe hans far Kim Jong-il og farfar Kim Il-sung aldri oppnådde.

- Det viser at han er en verdig etterfølger, sier professoren.

Han minner likevel om at Kim Jong-uns forgjengerne hans har vært nære ved å lykkes.

- [Bill Clintons utenriksminister] Madeleine Albright møtte Kim Jong-uns far Kim Jong-il, og det ble nesten et møte med Clinton selv. De amerikanske presidentene har flere ganger vært nær en fredsavtale - men det kollapser hver gang på grunn av skiftende administrasjoner, sier Midford.

- Skuslet bort av Obama

Han minner om at George W. Bush i 2008 fikk til en avtale med Nord-Korea, som forpliktet seg til å stenge sin største atomreaktor, mot en stor hjelpepakke. Men arbeidet ble skuslet bort under Obama, som overtok året etter, mener han.

- Fordi Obama ikke ville gå i samtaler med Nord-Korea med mindre de kom med innrømmelser, gikk det åtte år uten at noe skjedde. I mellomtida fikk de tid til å utvikle atomprogrammet sitt, sier han.

Han understreker at Trump fremdeles er på begynnelsen av sin fire- eller åtteårige karriere som president.

- Derfor har Kim Jong-un muligheten til å inngå en avtale mens adminstrasjonen fremdeles er ung. Dette i motsetning til hans far, som inngikk avtalen med Bush-administrasjonen i 2008, bare for å se det falle sammen med Obama, sier professoren.

AMPERT: Det første året for Donald Trump som president har vært innholdsrikt. Video: CNN / Reuters / DRPK Today Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer