Kim og Trump møtes

Professor mener én ting har gått Vesten hus forbi

Hvorfor vil Kim forhandle akkurat nå?

KLAR FOR Å FORHANDLE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har de siste månedene tilnærmet seg Vesten, og skal nå møte både Sør-Koreas president Moon Jae-in og USAs president Donald Trump til fredssamtaler. Her med offiserer og soldater i hæren. Foto: KCNA / Reuters / NTB Scanpix
KLAR FOR Å FORHANDLE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har de siste månedene tilnærmet seg Vesten, og skal nå møte både Sør-Koreas president Moon Jae-in og USAs president Donald Trump til fredssamtaler. Her med offiserer og soldater i hæren. Foto: KCNA / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 2018 har vært et usedvanlig år når det gjelder forholdet mellom Vesten og Nord-Korea. Mens truslene om krig i fjor haglet mellom kommunistdiktaturets leder Kim Jong-un og president Donald Trump, har de to i år gradvis kommet hverandre i møte, og har sagt ja til å innlede fredsforhandlinger i mai eller juni.

Dette er første gang en nordkoreansk leder sitter ved samme forhandlingsbord som en sittende amerikansk president, og første gang toppledere fra de to landene har møttes siden 2007.

Allerede i neste uke skal Kim møte Sør-Koreas president Moon Jae-in i den demilitariserte sonen, som skiller de to Koreaene siden våpenhvilen i Koreakrigen ble inngått i 1953. Og seinest i helga kunngjorde han at Nord-Korea innstiller atomprøvesprengninger og prøveoppskytninger av langdistanseraketter.

Stemningsskiftet er påtakelig, og analytikerne spør seg nå hvorfor det kommer akkurat nå. Hva bringer Kim til forhandlingsbordet, og stiller han som underdanig, likeverdig eller overlegen part?

CNN har spurt tre Nord-Korea-eksperter, som har svært ulike syn på Kims motiver og posisjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer