Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Professor mener smilet avslører Breiviks diagnose

- Jeg så 30 tics hos Breivik på en time, sa professor Ulrik Fredrik Malt.

BREIVIKS SMIL: Det stadige smilet til terroristen styrker at han har Tourettes, mener professor Ulrik Fredrik Malt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BREIVIKS SMIL: Det stadige smilet til terroristen styrker at han har Tourettes, mener professor Ulrik Fredrik Malt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Smilet til massemorderen ble sentralt i retten i dag.

Professor Ulrik Fredrik Malt forklarte seg i dag - etter heftig diskusjon mellom aktorat og forsvarere - i saken mot Anders Behring Breivik. I et kontroversielt vitnemål argumenterte Malt for hvorfor han mener Breivik har Aspergers syndrom, kan være autist og kan ha Tourettes syndrom.

Breivik smilte - noen ganger hånlig, noen ganger oppgitt - under store deler av Malts forklaring. Og Malt trakk fram hvordan nettopp Breiviks smil underbygger hans syn.

Tics Malt trakk fram hvordan såkalte tics - tvungne små bevegelser med ansiktet eller andre kroppsdeler, kroppslyder, blunking og lignende - er vanlig blant personer med diagnosen Tourettes.

- Hans malplasserte smil kan godt være «tics», sa Malt i retten.

Videre trakk han fram det han ser på som underlige øyebevegelser hos Breivik, hans opptatthet av tall og maskinmessige atferd på Utøya kan forklares med en diagnose.

Malt mener alt dette underbygger Tourettes-hypotesen.

Tics Andre tics er vokale, forklarte Malt.

- Det er kremting, harking, hosting, snøfting, smatting eller hvesing, sa Malt i retten, som også avslørte at han hadde vært i retten tidligere denne uka hadde vært i retten for å observere Breivik - og da hadde sett en rekke «tics».

Malt hadde telt Breiviks tics i løpet av en time i retten 4. juni. Det dreide seg om 30 tilfeller, mente han.

- Dette er klare sykdomstegn, sa professoren i retten.

Professoren peker også på at tourettespasienter gjerne gjentar et ord, og trakk fram hvordan Breivik i sine forklaringer svært ofte vendte tilbake til seg selv og sin egen person på tross av at han ble spurt om eksempelvis politikk eller ideologi.

- Ikke psykotisk Malt var stevnet som vitne av aktoratet. Men forsvarer Geir Lippestad lyktes med å få inn et godt poeng under sin utspørring av Malt.

- Det er under 25 prosent sjanse for at Breivik var psykotisk, sa Malt etter flere spørsmål fra Lippestad.

Malt begynte med å si at det var under 50 prosent sannsynlighet, men reduserte dette ytterligere etter Lippestads spørsmål.

Forsvarerne kjemper som kjent for å få Breivik kjent tilregnelig.

Ikke forstått Malt mener at Breivik helt fra barndommen har opplevd å ikke bli forstått — og at dette, sammen med andre faktorer, har skapt en høyreekstrem terrorist.

- Det jeg først så da han kom inn i rettssalen første dag, var en dypt ensom mann. Så kommer han inn i showmoduset han har trent på. Men dette er ikke bare et demonisk monster av en høyreradikal djevel. Vi sitter med et medmenneske som, uansett hva han har påført andre av lidelser, vi må prøve å skjønne, sa Malt, ifølge NTB.

VITNET I DAG: Professor Ulrik Fredrik Malt er svært uenig med sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim - men fant tonen med dem i Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VITNET I DAG: Professor Ulrik Fredrik Malt er svært uenig med sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim - men fant tonen med dem i Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Malt beskrev det som at Breivik har hatt en eskalerende ensomhet og ulevelig urettferdighet. Etter kontakt med «politisk gift» på Internett har han prøvd å gjøre det beste ut av situasjonen.

- Dette er en tragedie for Norge og en tragedie for oss, men også, mener jeg, en tragedie for Breivik, sa professor Ulrik Fredrik Malt i retten.

GLISTE: Breivik under Malts forklaring i dag. Forsvarer Tord Jordet til venstre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GLISTE: Breivik under Malts forklaring i dag. Forsvarer Tord Jordet til venstre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media