Professor mener svensk bør avskaffes

Oslo (ANB): En svensk-polsk professor mener Sverige vil ha mye å tjene på å erstatte det svenske språket med engelsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Marian Radetzki lanserer ideen i sin bok «Sverige, Sverige! Fosterland?».

Radetzki, som selv kommer fra Polen, vakte oppsikt blant sine studenter i Luleå da han krevde at alle hans doktorander i nasjonaløkonomi skulle snakke og skrive på engelsk.

– Mange protesterte og det gikk tregt i begynnelsen, men etter hvert ble engelsk naturlig. Jeg var tvunget til å innføre engelsk ettersom Luleå ligger i utkanten av verden, sier Radetzki til Aftonbladet.

– Om mine studenter skulle ha en sjanse til å bli publisert må de kunne uttrykke seg på et gangbart språk, mener han.

Ett verdensspråk

Radetzki ser gjerne at hele Sverige blir med på å gå over til engelsk.

– Det ville nok ta et par generasjoner. Vi ville visstnok miste en stor del av vår svenske kultur, men vi vil da få tilgang til den anglosaxiske, som er rikere og uendelig mye større, argumenterer professoren.

Radetzki understreker at han også gjerne bytter bort sitt eget morsmål polsk på veien. Han mener alle språk i verden må byttes til engelsk, slik at man får ett verdensspråk.

Motstand

Ikke overraskende møter forslaget stor motbør i Sverige.

– Jeg kan bare ikke forstå hvordan han kan foreslå noe sånt. Det er veldig dumt og lite gjennomtenkt, sier Birgitta Lindgren i det svenske språkrådet.

Hun mener også det er noe tull at engelsk er så mye rikere språk enn svensk.

– Språk er så rike som brukerne gjør dem til. Tanken på å gi opp vårt morsmål er håpløs. Vår identitet bygger på vårt språk, og hvordan skulle det gå til rent praktisk. Skal barna ikke lenger kunne prate med sine besteforeldre, undrer Lindgren. (ANB)