Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valg i Storbritannia

Professor om Mays katastrofevalg: - Dette er Brexit-hevn

Professor Kevin Featherstone mener Brexit-splittelsen kommer til overflaten i katastrofevalget for Theresa May.

Nederlag: En katastrofe for det konservative partiet, og spesielt for Theresa May. Førstelektor Jan Erik Mustad forteller hvorfor valget i Storbritannia er så uvanlig. Video: Lars Eivind Bones / Trym Mogen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Nederlaget for Theresa May i gårsdagens parlamentsvalg skjer et snaut år etter at 51,9 prosent av den britiske befolkningen stemte for å melde Storbritannia ut av EU i en svært splittende folkeavstemning. Leder for De konservative, David Cameron, trakk seg og May tok over for å lede landet ut av EU.

Professor Kevin Featherstone ved London School of Economics mener denne splittelsen virkelig kom til overflaten under valget, der May ser ut til å tape elleve seter i parlamentet.

BREXIT-HEVN: Leder for det europeiske instituttet på London School of Economics, professor Kevin Featherstone. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BREXIT-HEVN: Leder for det europeiske instituttet på London School of Economics, professor Kevin Featherstone. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror det er to grunner til velgerbevegelsene. Én: det er hevn fra velgerne som ville bli i EU. Det kan man se på de geografiske forskjellene i valget. I London var det høyere andel som ville bli i EU. Her gjør Labour det overraskende bra. Labour gjør det også utrolig bra i sørøst der mange stemte for å bli i EU, samtidig som de har mange konservative representanter, sier Featherstone til Dagbladet.

Brexit-hevn

Han er leder for prestisjeskolens Europaavdeling, og peker på et annet moment som gjør at Jeremy Corbyn og Labour gjør det langt bedre enn så godt som alle meningsmålinger har vist.

- I valgkretsene med universiteter, har Labour gjort det veldig bra. Vi har en Brexit-hevn, og de unge har brukt sin politiske stemme. I 20 år har vi trodd de unge ikke ville stille opp, men det ser det ut til at de har gjort, sier han.

68,7 prosent av alle stemmeberettigede gikk til urnene. Det er den høyeste valgdeltakelsen i et parlamentsvalg på 20 år. Mye tyder også på at de unge har stilt opp.

- Labour har samtidig hatt noe politikk designet for de unge, blant annet å skrote universitetsavgifter, men Brexit har også vært viktig, sier han.

Featherstone peker på andre faktorer for at dette var et Brexit-valg.

- På steder nord i landet hvor det allerede er Labour-representanter, gjorde de konservative det bra. Det er også støtten for Brexit større. Samtidig ble UKIP helt utslettet, sier han.

Krise for statsministeren

Det konservative partiet og Theresa May kommer til å miste flertallet i Det britiske parlamentet etter et svært dramatisk valg og et politisk selvmål av dimensjoner fra statsministeren.

Hun kommer imidlertid til å overleve, og reiser i dag til dronningen i Buckingham Palace for å få tillatelse til å danne regjering. De har støtte fra det Det demokratiske unionistpartiet fra Nord-Irland og deres ti parlamentsmedlemmer.

Det var hun som skrev ut nyvalg da De konservative hadde et forsprang på omkring 20 prosentpoeng i april.

- Ikke i levende minne har regjeringen startet en kampanje med en så stor ledelse og mistet den på sju uker, sier Featherstone.

- Historisk snuoperasjon

De konservative vil få en oppslutning på 44 prosent mot Labours 41 prosent, og ligger an til å få 319 seter i parlamentet, mot de 330 de hadde før valget. Flertallet er på 326.

- Ingen kan huske en slik snuoperasjon. Det er historisk. Theresa May er politisk svekket, men det er mer som om noen i en boksekamp som ikke forlater ringen, hun er veldig hardt skadd, men blir i ringen, sier Featherstone.

- Hun har gjort det så dårlig at knivene i Det konservative partiet spisses. Nå er det som en såpeopera. Jeg tror likevel ikke noe av de alvorlige utfordringene for hennes lederskap vil komme nå.

- Tøffe forhandlinger

Featherstone tror imidlertid statsministeren nå vil få det veldig vanskelig i forhandlingene med EU, som begynner neste mandag, om nøyaktig ti dager. Målet med folkeavstemningen var å få et sterkt mandat for å forhandle Brexit. Det mandatet er nå svakere enn det var før valget.

- Det vil være svært vanskelig for Theresa May å komme med kompromisser til resten av EU nå. Det vil være vanskelig å komme tilbake med annet enn hard-brexit. Trusselen politisk er ikke fra liberalere som vil ha en myk-brexit, men fra folk som Boris Johnson og David Davis, som vil ha en hard brexit, sier han.

- Unge avgjørende

Også førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, mener de unges stemme har vært svært viktig. - Det er tøft å være ung i England i dag, og mange er bekymret. Labour har hatt et budskap om håp og blant annet om å fjerne universitetsavgifter. Da Dagbladet snakket med Mustad like utenfor det britiske parlamentet fredag morgen, hadde han ikke oppfatningen av at Brexit ble den store saken i dette valget.

- Dette skulle være et Brexit-valg, men det ble det ikke. Det har først og fremst vært et spørsmål om sikkerhetspolitikk og hvem kan holde Storbritannia trygt. Ingen av partiene har gjort det særlig bra der. Britene har stemt på håp for framtida. Mange er lei kuttpolitikken. Labour mobilisere de unge og ser framover, sier han

Nederlag: En katastrofe for det konservative partiet, og spesielt for Theresa May. Førstelektor Jan Erik Mustad forteller hvorfor valget i Storbritannia er så uvanlig. London valg 2017   Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Nederlag: En katastrofe for det konservative partiet, og spesielt for Theresa May. Førstelektor Jan Erik Mustad forteller hvorfor valget i Storbritannia er så uvanlig. London valg 2017 Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart