Professor om Sandbergs t-skjorte: - Som folkevalgt bør han bruke vettet

Retorikkeksperter hoderystende til FrP-nestlederens t-skjorte med et anker og «Good journey».

OMSTRIDT KLESPLAGG: Igår, på Fremskrittspartiets avsluttende landsmøtedag, tok nestleder Per Sandberg på seg denne t-skjorta med et anker og påskriften «Good Journey». Retorikk-eksperter mener klesvalget var usedvanlig uklokt, i lys av de siste ukenes flyktningetragedier. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OMSTRIDT KLESPLAGG: Igår, på Fremskrittspartiets avsluttende landsmøtedag, tok nestleder Per Sandberg på seg denne t-skjorta med et anker og påskriften «Good Journey». Retorikk-eksperter mener klesvalget var usedvanlig uklokt, i lys av de siste ukenes flyktningetragedier. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg rørte definitivt ved noen strenger da han igår på FrP-landsmøtets siste dag stilte i ei maritim t-skjorte med anker, bølger og påskriften «Good journey» og «Sea Adventure».

I lys av de siste ukenes flyktningetragedier i Middelhavet fant mange t-skjorta usmakelig.

- Det finnes visst ingen nedre grense, er retorikkprofessor Kjell Lars Berge første reaksjon da Dagbladet ringer og spør ham om saken.

- Dette er jo litt voldsomt, når det er folk som dør på havet, sier professoren ved Universitetet i Oslo.

- Bruk vettet Skal man tro Per Sandberg selv, var ikke valget av t-skjorte noe bevisst tramp i klaveret.

- En tilfeldig t-trøye som ligger fremst i klesskapet, sa han til Dagens Næringsliv i dag. Dagbladet har i kveld ikke fått kontakt med Sandberg.

Under tidligere landsmøter har Sandberg brukt både skjorter og t-skjorter, selv om de fleste bildene viser ham i skjorte. Om han tror klesvalget var tilfeldig eller ikke, vil ikke Berge ha sagt noe om.

- Jeg vil ikke spekulere i det hele tatt, men som folkevalgt bør han vel bruke vettet han har fått utdelt. Det gjør 99 prosent av de andre stortingsrepresentantene, sier Berge.

- God tur Retorikkprofessoren konstaterer at Sandberg dyrker en «uvøren» stil, men at han da må forvente at andre ytrer seg om ham også.

VALGTE SKJORTE: I fjor valgte Per Sandberg skjorte på landsmøtets siste dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VALGTE SKJORTE: I fjor valgte Per Sandberg skjorte på landsmøtets siste dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Han er usikker på hvordan nestlederens valg av t-skjorte vil slå ut blant velgerne, og tror at en eventuell mobiliserende effekt blant de ivrigste innvandringsmotstanderne vil være kortvarig.

- Problemet synes jeg må være regjeringssamarbeidet. Det henger jo i en tynn tråd, og det skal ikke så mye til for å kutte den tråden. Vil man kvitte seg med Kristelig folkeparti, så værsågod, god tur, men da er jo regjeringssamarbeidet en saga blott, sier Berge.

Etterlyser fantasi Heller ikke retorikkekspert Kjell Terje Ringdal synes Per Sandbergs valg av t-skjorte var særlig klokt.

- Hvis vi antar at han faktisk så seg selv i speilet den morgenen, og leste budskapet på t-skjorta, så kunne man ønske at han reflekterte over hvilket signal dette sender. Og da etterlyser jeg en større grad av politisk fantasi for å gjette hvilken virkning denne t-skjorta har, sier Ringdal.

Han tror verken Fremskrittspartiets leder Siv Jensen eller den andre nestlederen, Ketil Solvik-Olsen, var spesielt fornøyde med Sandbergs t-skjortevalg igår.

- Jeg tror nok at de to ble litt fortvilt over å sitte sammen med Sandberg der.

- Menneskeforakt Ringdal sier at han selv og mange andre blir fortvilt over å se Sandberg i T-skjorta med «good journey», fordi flyktningetragedien i Middelhavet stikker mye dypere enn skatt og bompenger.

- Jeg får en følelse av at det er menneskeforakt i budskapet på den t-skjorta, slik mange oppfatter det, sier Kjell Terje Ringdal.

VALGTE SKJORTE: I 2013 iførte Per Sandberg (t.h.) seg skjorte på landsmøtets siste dag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
VALGTE SKJORTE: I 2013 iførte Per Sandberg (t.h.) seg skjorte på landsmøtets siste dag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Kjell Lars Berge tror det snart vil vise seg hvilken betydning Sandbergs t-skjorte og andre utspill får for regjeringssamarbeidet.

- Realiteten er det vi får se i stortingssalen om ikke altfor lenge nå. Avstemningen om dette med syriske flyktninger. Det er lakmus-testen, sier Kjell Lars Berge.

VALGTE T-SKJORTE: Også I 2012 droppet Per Sandberg skjorta. Den gangen gikk han for en ensfarget t-skjorte på landsmøtets siste dag. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
VALGTE T-SKJORTE: Også I 2012 droppet Per Sandberg skjorta. Den gangen gikk han for en ensfarget t-skjorte på landsmøtets siste dag. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer