IRONISK: Petter Gottschalk hevder han svarte ironisk på en invitasjon til å debattere med Hells Angels under fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Aftenposten/NTB Scanpix.
IRONISK: Petter Gottschalk hevder han svarte ironisk på en invitasjon til å debattere med Hells Angels under fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Aftenposten/NTB Scanpix.Vis mer

Professor Petter Gottschalk mener det er forkastelig å debattere med Hells Angels

- Ren løgn. Han sa først ja til å komme, og krevde 30000 kroner, påstår arrangøren av fotofestivalen Nordic Light.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fotografen Marcel Leliënhof har fulgt Hells Angels (HA) i Norge tett, og noen av bildene hans skal stilles ut under fotofestivaen Nordic Light i Kristiansund. I den forbindelse hadde festivalledelsen lagt opp til debatt mellom HA-medlemmene, politimesteren og noen andre samfunnsdebattanter.

På en forespørsel om å stille opp i paneldebatten svarte BI-professor Petter Gottschalk følgende i en epost til lederen av fotofestivalen Anne Lise Flavik;

«Dette er en artig forespørsel. Jeg får svært mange forespørsler om foredrag og deltakelse i debatter. I tråd med min BI-tankegang begrenser jeg det ved å be om et urimelig høyt honorar, i dette tilfellet 30.000 kroner pluss mva og reise.»

- Da måtte vi desverre svare at dette ble for dyrt for oss. Han ga aldri noe utrykk for noe annet enn at dette virket som en artig ting å være med på, sier lederen av fotofestivalen Anne Lise Flavik, som er opprørt over at professoren nå hevder han sa blankt nei til å delta på festivalen.

Svarte med ironi BI-professor Petter Gottschalk innrømmer at e-posten var litt klønete.

- Hun som leder festivalen er nok sur på meg etter jeg svarte på en e-posten. Min måte å si nei på var å bruke ironi. Jeg beklager hvis hun ikke har oppfattet det, sier Gottschalk.

Han er helt klar på at det aldri var hans intensjon å stille opp i noen paneldebatt.

- Hells Angels er den mest kriminelt belastede organisasjonen i Norge. Jeg vil ikke debattere i en setting som glorifiserer klubben og dens virksomhet. Det er forkastelig at Nordic Light inviterer en kriminell organisasjon, sier professor Gottschalk.

Glorifiserer Han har sett flere av bildene til fotografen Marcel Leliënhof og mener at de glorifiserer MC-klubben slik de selv ønsker det.

- De vil bli sett opp til og bli fremstilt som noe de ikke er. De ser kraftige ut, men de er ikke sterke. De er så fulle av anabole steroider at de knapt klarer å løfte armene, sier Gottschalk.

- Rune Olsgaard eller Super`n som han kalles, har ufortjent blitt en «folkehelt» gjennom tv-serier og lignende. Han svarer med korte populistiske setninger som «stemmer ikke», «tull» eller «tøys», uten å gå noe nærmer inn i debatten. Samtidig er han et fullverdig HA-medlem og er fullstendig klar over hva som foregår i klubben. Nivået på en slik debatt virket lite fristende, sier Petter Gottschalk.

Heller ikke politimesteren i Kristiansund lar seg imponere over arrangementet.

- Mange av medlemmene i HA er dømt for alvorlig kriminell virksomhet. Vi ønsker ikke å skape legitimitet for en slik virksomhet og jeg synes dette var direkte uklokt av Nordic Light, sier Arnstein Nilssen som mener de burde ha skjønt på forhånd at det var en dårlig ide.

Anne Lise Flavik avviser sterkt alle påstander om at Nordic Light støtter kriminell virksomhet.

Spennende diskusjon - Det sier seg selv at vi ikke sympatiserer med kriminell virksomhet. Det ville vært interessant å høre hva Hells Angels selv tenker om sin rolle og sin posisjon, og ikke minst slippe til de sterkt kritiske røstene som jevnlig mener noe om dem. Det kunne blitt en spennende og sjelden diskusjon om noe vi trenger å forstå. Nå har vi derimot avlyst debattene om Hells Angeles, sier Flavik.

ENGLEHÅND: Marcel Leliënhof har fulgt Oslo-avdelingen av Hells Angels med kamera. Bildene skal bli bok - men vises også under Nordic Light International Festival of Photography 23. til 27. april i Kristiansund. Foto: Marcel Leliënhof
ENGLEHÅND: Marcel Leliënhof har fulgt Oslo-avdelingen av Hells Angels med kamera. Bildene skal bli bok - men vises også under Nordic Light International Festival of Photography 23. til 27. april i Kristiansund. Foto: Marcel Leliënhof Vis mer