Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Professor råder Jagland til å trekke seg

Jussprofessor Eivind Smith mener Thorbjørn Jagland bør trekke seg som leder av Nobelkomiteen.

TOPPJOBB: Thorbjørn Jagland er valgt til ny generalsekretær i Europarådet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
TOPPJOBB: Thorbjørn Jagland er valgt til ny generalsekretær i Europarådet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Jussprofessor Eivind Smith mener nyvalgt generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet bør trekke seg som leder av Nobelkomiteen.

Årsaken er dobbeltrollen som leder av Nobelkomiteen og Europarådet.

Fredag 9. oktober, en drøy uke etter at han tar over sjefsjobben i Europarådet, skal Jagland kunngjøre hvem som vinner Nobels fredspris 2009.

- Dette er en uheldig kombinasjon, sier jussprofessor og habilitetsekspert Eivind Smith til Ny Tid.

Uheldig

- Årsaken er at Europarådet representerer rundt femti europeiske stater, og den administrative lederen bør ikke stå i en sånn posisjon at han kan assosieres med fredspriser som potensielt kan være kontroversielle, sier Smith.

Professoren ved Universitetet i Oslo understreker at dette ikke har noe å gjøre med manglende tillit til personen Jagland, som han har stor respekt for.

- Det undret meg at dette ikke ble lagt mer vekt på da Jagland ble valgt som leder for Nobelkomiteen. Og nå som han også har blitt leder for Europarådet, har jeg vanskelig for å se at dette er en kombinasjon man kan leve med, sier Smith.

Vil ikke trekke seg

Nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad, sier at de ikke har noe med å gjøre med sammensetningen av komiteen.

- Vi på Nobelinstituttet tar bare til etterretning det som Stortinget bestemmer, vi har ikke noen rolle i dette. Da Jagland ble valgt til leder, på komiteens første møte i februar, var vi godt kjent med at Jagland hadde gode muligheter til å bli leder for Europarådet, sier Lundestad.

Sekretær for Stortingets presidentskap, Jorunn Olsen opplyser at Jagland har tenkt å fortsette som leder for Nobelkomiteen.(NTB)

 

MENER JAGLAND BØR TREKKE SEG:  
Professor Eivind Smith, her fotografert i 1995. Foto: Terje Bendiksby / NTB / SCANPIX
MENER JAGLAND BØR TREKKE SEG: Professor Eivind Smith, her fotografert i 1995. Foto: Terje Bendiksby / NTB / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media