Professor slakter norske smitterutiner

Hosting i armkroken kan gi både mer og alvorligere svineinfluensasmitte, mener professor i hygiene og smittevern, Bjørg Marit Andersen.

- Ikke slik! Norske smittevern-rutiner er uten rot i nyere vitenskap, hevder professor Bjørg Marit AndersenIllustrasjonsfoto: Henning Lillegård
- Ikke slik! Norske smittevern-rutiner er uten rot i nyere vitenskap, hevder professor Bjørg Marit AndersenIllustrasjonsfoto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Hun mener deler av smittevernsrutinene fra myndighetene er foreldede og uten rot i nyere vitenskap. Blant annet gjelder dette oppfordringen om å hoste og nyse i armkroken. Hele befolkningen må læres opp på nytt i forhold til hostehygiene, mener Andersen.

- Sykdomsalvorligheten avhenger trolig av hvor stor dose virus du får, og hvor langt ned i luftveiene du får det. Hoster og nyser man samme sted - som i armkroken - får man enn opphopning av virus. Dette tørker inn, så løsner det fra klærne og sprer seg i lufta. Og det man puster inn, kommer lengst ned i luftveiene, sier Andersen til Dagbladet.

10 dødsfall I en kronikk i Dagbladet i dag, påpeker hun det faktum at Norge ligger på Skandinavia-toppen i antall svineinfluensadødsfall. Hun sammenlikner også Norges 10 dødsfall med Tysklands to - og stiller spørsmålet: Kan årsaken være dårligere smittevernrutiner som fører til at flere får i seg store virusmengder og dermed blir dårligere?

Andersen vil ikke svare kategorisk ja, men fastslår følgende:

- Vi kunne gjort dette bedre.

Og spesielt gjelder dette oppfordringen om å nyse og hoste i armkroken, som i praksis betyr at man bruker egne klær som lommetørklær.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.