Professor slakter norske smitterutiner

Hosting i armkroken kan gi både mer og alvorligere svineinfluensasmitte, mener professor i hygiene og smittevern, Bjørg Marit Andersen.

- Ikke slik! Norske smittevern-rutiner er uten rot i nyere vitenskap, hevder professor Bjørg Marit AndersenIllustrasjonsfoto: Henning Lillegård
- Ikke slik! Norske smittevern-rutiner er uten rot i nyere vitenskap, hevder professor Bjørg Marit AndersenIllustrasjonsfoto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Hun mener deler av smittevernsrutinene fra myndighetene er foreldede og uten rot i nyere vitenskap. Blant annet gjelder dette oppfordringen om å hoste og nyse i armkroken. Hele befolkningen må læres opp på nytt i forhold til hostehygiene, mener Andersen.

- Sykdomsalvorligheten avhenger trolig av hvor stor dose virus du får, og hvor langt ned i luftveiene du får det. Hoster og nyser man samme sted - som i armkroken - får man enn opphopning av virus. Dette tørker inn, så løsner det fra klærne og sprer seg i lufta. Og det man puster inn, kommer lengst ned i luftveiene, sier Andersen til Dagbladet.

10 dødsfall
I en kronikk i Dagbladet i dag, påpeker hun det faktum at Norge ligger på Skandinavia-toppen i antall svineinfluensadødsfall. Hun sammenlikner også Norges 10 dødsfall med Tysklands to - og stiller spørsmålet: Kan årsaken være dårligere smittevernrutiner som fører til at flere får i seg store virusmengder og dermed blir dårligere?

Andersen vil ikke svare kategorisk ja, men fastslår følgende:

- Vi kunne gjort dette bedre.

Og spesielt gjelder dette oppfordringen om å nyse og hoste i armkroken, som i praksis betyr at man bruker egne klær som lommetørklær.

KRITISK: Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen reagerer på oppfordringen til å hoste og nyse i armkroken.
KRITISK: Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen reagerer på oppfordringen til å hoste og nyse i armkroken. Vis mer

- Man kan ikke åpne Dagbladet eller VG eller se en plakat, uten at man blir oppfordret til dette. Dette er gamle opplysninger, jeg vet ikke helt hvor myndighetene har det fra, sier Andersen.

Virus lever
- Før i tida hostet man i vanlige lommetørklær. Det var aldri snakk om å grise til klærne, bortsett fra kanskje hvis man jobbet på åkeren eller gikk i fjellet, men da var man jo frisk.

Andersen påpeker at et virus kan leve mange dager, ikke bare noen timer, slik man trodde tidligere. Og i klær har de gode levekår. Hun har bedt folkehelseinstituttet komme med en dokumentasjon rundt dette og har oppfordret dem til å legge om sine hosterutiner. Men ingenting har foreløpig skjedd.

- På sykehuset bruker vi smittefrakker når vi behandler folk med svineinfluensa for å ikke få smitten på klærne. Da blir det fullstendig ulogisk at folk skal bli oppfordret til å hoste og nyse i klærne, sier Andersen.

Karin Rønning, overlege ved Folkehelseinstituttet, er uenig med Andersen - og mener Andersen faglig sett har ganske avvikende holdninger i forhold til den øvrige smittevernsekspertisen.

UENIG: Karin Rønning, overlege ved Folkehelseinstituttet, mener Andersen har ganske avvikende holdninger.
UENIG: Karin Rønning, overlege ved Folkehelseinstituttet, mener Andersen har ganske avvikende holdninger. Vis mer

- Hosting i armkroken anbefaler vi når folk må hoste, og ikke har papirhåndklær eller vann og såpe tilgjengelig. Som for eksempel når man er ute på gata. Da er armkroken bedre enn å hoste ut i lufta, sier Rønning - og påpeker at smittespredning via klær er ganske ubetydelig og beskjeden.

Uheldig
- Det beste er papirhåndklær eller såpe og vann. Men ved akutt hosting og nysing, er armkroken det beste alternativet, presiserer hun.

Rønning synes utspillet fra Andersen er uheldig.

- I denne situasjonen synes jeg ikke det er særlig fornuftig å lage rabalder om man skal hoste her eller der, sier Rønning.

Svineinfluensa i Norge

2347 nordmenn har fått bekreftet svineinfluensa med en virusprøve, viser oppdaterte tall fra Folkehelseinstituttet.

Ifølge helsemyndighetene kan opptil én million nordmenn bli smittet av svineinfluensa. Myndighetene mener så mange som 120000 har, eller har hatt, sykdommen.

Det ligger nå fem personer på landets intensivavdelinger som det er kritisk for. Ti er døde.

Svineinfluensa-vaksine

Folkehelseinstituttet anslår at cirka 750000 nordmenn tilhører risikogruppene. I tillegg skal ca. 250000 helsepersonell prioriteres i forhold til vaksine. Totalt én million nordmenn.

Disse prioriteres:

Voksne og barn med kroniske luftveissykdommer (inkludert astma).

Voksne og barn med kroniske hjerte/karsykdommer.

Voksne og barn med diabetes (både type 1 og type 2). Gravide (etter 12. uke).

Voksne og barn med kronisk nyresvikt.

Voksne og barn med kronisk leversvikt.

Voksne og barn med nedsatt motstandsdyktighet mot infeksjoner.

Eldre: Personer over 65 år smittes i mindre grad enn yngre. Men hvis de først blir syke, er de mer utsatt. Derfor prioriteres eldre med risikofaktorer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer