Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjernesmell:

Professor spår gigant-eksplosjon i verdensrommet: - Dette har aldri skjedd før

Kommer til å være synlig over hele jorda. 

SPEKTAKULÆRT: Denne illustrasjonen viser en rød nova, som oppsto da stjerna v838 Monocerotis eksploderte i 2002, observert fra Hubble-teleskopet. Foto: Space Telescope Science Institute / NTB Scanpix
SPEKTAKULÆRT: Denne illustrasjonen viser en rød nova, som oppsto da stjerna v838 Monocerotis eksploderte i 2002, observert fra Hubble-teleskopet. Foto: Space Telescope Science Institute / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2013 ble astronomiprofessor Larry Molnar ved Calvin College i USA oppmerksom på en helt spesiell stjerne.

Rundt 1800 lysår borte finner man stjerna, som har det fengende navnet «KIC 9832227». Stjerna i stjernesystemet Cygnus er binær. Det vil si at det faktisk er to stjerner, som kretser rundt hverandre - også kjent som dobbeltstjerne.

Nå går Molnar høyt ut og hevder å ha bevis for at stjernene kommer til å smelte sammen i en gigantisk eksplosjon om fem år.

- Det er en én-til-én milliondels sjanse for å korrekt forutse en eksplosjon. Dette har aldri skjedd før, sier Molnar i en pressemelding.

UTROLIGE DETALJER: Nasa har satt sammen satellittbilder fra Noaa som viser alt lys som stråler opp fra oss mennesker og ut i verdensrommet. Bildene er satt sammen fra skyfrie dager og viser alt fra byer til fiskebåter. Video: Nasa / Noaa Vis mer

- Stikker ut hodet

Likevel er Molnar sikker på at han kan forutsi ganske nøyaktig når de to stjernene smeller sammen.

- Vi mener eksplosjonen kommer til å skje i 2022, med ett års margin, sier Molnar.

Dersom forutsigelsen stemmer, kan mennesker over hele jorda vente seg tidenes stjernesmell om fem år. Det vil si, eksplosjonen har allerede funnet sted for lenge siden - trolig en gang i tidlig jernalder. Men etter å ha reist gjennom universet i godt over tusen år, vil det kunne være synlig for oss her nede på jorda i 2022, ifølge Molnar.

TRAVELT: En animasjon laget av lufttrafikktjenesten NATS viser hvordan flytrafikken i Europa ser ut fra verdensrommet. Animasjonen er satt sammen av informasjon fra over 30 000 flighter mellom 21. juni og 28. juli i fjor. Video: NATS Vis mer

- Det er artig at noen forskere tør å stikke hodet litt langt ut. De gir en veldig konkret forutsigelse av hva som kommer til å skje. Det blir dermed veldig enkelt å enten verifisere eller avkrefte det de melder, sier Håkon Dahle, astrofysiker ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet.

Vil være synlig i flere måneder

- Hvis stjernene smelter sammen vil det blusse opp og være synlig i noen måneder. Lyset vil kunne sammenlignes med de mest lyssterke stjernene i Karlsvogna, sier han.

- Hvordan vil dette se ut?

- Det vil dukke opp en ny stjerne i stjernebildet Svanen. Dette er en del av stjernehimmelen som er synlig hele året. Hvis den blir så sterk som astronomene forutsier så vil den være synlig fra Sør-Norge selv om sommeren, forteller han.

Binærstjerna «KIC 9832227» (markert med rødt), ligger i stjernesystemet Cygnus. Illustrasjon: Calvin College
Binærstjerna «KIC 9832227» (markert med rødt), ligger i stjernesystemet Cygnus. Illustrasjon: Calvin College Vis mer

Det samme skjedde med stjerneparet V1309 Scorpii. Den gang kom stjernesmellen imidlertid som en overraskelse på verdens astronomer, som bare kunne konstatere hendelsen i etterkant.

- De går høyt ut. Men det er basert på at det ligner hendelser man har sett tidligere, men bare har kunnet konstatere i etterkant, at det dreier seg om to stjerner som smelter sammen til en.

Hendelsen vil også kunne få betydning for vår forståelse av stjernehimmelen.

- Det kan hende at en slik eksplosjon vil kunne gi en bedre måte å bestemme avstander i universet på, sier Dahle.

Eksplosjonen vil bli klassifisert som en rød nova. I dag bruker astronomer de større supernovaene til å måle avstander, men da er det også snakk om enda større avstander.

STORE SPØRSMÅL: - Er det vanskelig å pusse tennene i verdensrommet, uten å få tannkremen i nesa? spør astronaut Chris Hadfield. Her viser han hvordan tannpussen utføres i vektløs tilstand. Video: Canadian Space Agencie Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling