Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Professor sparket etter varsler om seksuell trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppsigelsen kommer etter måneder med intern oppvask ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), der anklagene om seksuell trakassering har versert i lang tid, skriver NRK.

På sin nettside skrive KHiO at skolen har konkludert i varslingssakene med påstander om uønsket seksuell oppmerksomhet og seksuell trakassering.

Det skal være tre konkrete saker.

Varslingsutvalget har funnet at det i en av sakene har forekommet brudd på allmenne normer for akseptabel adferd, altså tilfeller av seksuell trakassering og brudd på skolens etiske retningslinjer. Denne saken har resultert i avskjed av en professor som har vært tilknyttet høgskolen i 20 år.

Vedkommende ønsker ikke selv å kommentere avgjørelsen, men henviser til sin advokat. Advokaten har foreløpig ikke svart på NRKs henvendelser.

I en annen sak mener utvalget at det ikke har forekommet seksuell trakassering, men likevel er det sannsynlig at det har skjedd et brudd på de etiske retningslinjene. I denne saken har den ansatte valgt å si opp sin stilling.

Den tredje saken velger utvalget å avslutte, da de mener at påstanden om seksuell trakassering ikke er tilstrekkelig underbygget.

I desember fikk Kunnskapsdepartementet varsel om seksuell trakassering ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO).

REKTOR: Rektor Jørn Christian Mortensen har tidligere bekreftet at varslene som er kommet til skolen og til Kunnskapsdepartementet er «omfattende og av høy alvorlighetsgrad». Foto: Berit Roald / NTB scanpix
REKTOR: Rektor Jørn Christian Mortensen har tidligere bekreftet at varslene som er kommet til skolen og til Kunnskapsdepartementet er «omfattende og av høy alvorlighetsgrad». Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

I et skarpt brev skrev departementet om det anonyme varselet, der varslerne anførte at en ansatt ved KHiO «over lang tid har vært seksuelt trakasserende og krenkende, og om en ukultur der dette ikke bekjempes».

Kunsthøgskolen i Oslo består av Teaterhøgskolen, Operahøgskolen, Kunstakademiet og avdelinger for dans, design og kunst og håndverk.