MÅ PUNGE UT: Professor Ivar Sønbø Kristiansen ved Universitetet i Oslo mener studenter bør betale for ny sjanse på eksamen. Foto: Joachim Rode / Universitetet i Oslo
MÅ PUNGE UT: Professor Ivar Sønbø Kristiansen ved Universitetet i Oslo mener studenter bør betale for ny sjanse på eksamen. Foto: Joachim Rode / Universitetet i OsloVis mer

Professor vil bøtelegge stryk

Mener studenter som stryker bør betale 5 000 kroner for ny sjanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Universitetsprofessor Ivar Sønbø Kristiansen mener at studenter som ikke møter eller stryker på eksamen bør betale 5.000 kroner for en ny sjanse.

De fleste høyere studier i Norge tilbyr kontinuasjonseksamen til studenter som strøk eller ikke møtte på sin ordinære eksamen. Den nye sjansen gis gjerne tidlig i neste semester.

Dette vil Ivar Sønbø Kristiansen, professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo, ha slutt på, skriver aftenposten.no.

- Å stryke eller ikke møte på eksamen bør ha konsekvenser. Å tilby studentene en ny mulighet noen måneder senere koster universitetene mye, mens studentene ikke betaler en krone, sier Kristiansen til nettavisen.

Han mener at studentene som ikke består bør vente til neste eksamen eller betale en bot på 5.000 kroner for en kontinuasjonseksamen. Kristiansen, som selv er lege, mistenker også at friske studenter lurer til seg sykmelding før eksamen.

- Fakta er nok at studenter som hevder de var syke ikke var godt nok forberedt, og et system som åpner for en slik utnyttelse bør avskaffes, sier han.

Utspillet møter motstand hos Norsk studentorganisasjon.

- Enkelte studenter spekulerer nok i bedre resultater på konteeksamen, men jeg tror flertallet av dem som ikke møter har gode grunner til det. Høyere utdanning skal være gratis i Norge. Ingen skal kunne betale seg til bedre eksamensordninger, sier organisasjonens leder Anne Karine Nymoen.

(NTB)