Professor vil radikalisere SV

Mener partileder Kristin Halvorsen ikke er en ekte sosialist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) : Nå ber professoren i historie ved Universitetet i Oslo, Knut Kjeldstadli, meningsfeller fra partiene Rødt og Ap samle krefter i Kristin Halvorsens parti – alt for å bøte på regjeringens feilslåtte politikk.

I en fersk artikkel i det radikale tidsskriftet Demo går Kjeldstadli til et voldsomt frontalangrep på SV’s partileder Kristin Halvorsen, SV’s statsråder og statsminister Jens Stoltenberg.

Maner til samling

Løsningen på problemene er ifølge den tidligere så markante SV-ideologen å mane til samling for et langt mer sosialistisk SV og det han kaller «det reelle partiet» på venstresida i norsk politikk.

«Det finnes i dag et ’reelt parti’ som ikke samsvarer med noen av de eksisterende partiene, et opplevd menings- og handlingsfellesskap mellom partiløse, fagbevegelsen, og aktive i Rødt, SV og Ap», skriver Kjeldstadli i Demo-artikkelen.

Og for Kjelstadli er det SV, hans eget parti, som står «igjen som det beste – eller om en vil, det minst dårlige utgangspunktet.»

– Mitt håp er at så mange som mulig vil gå inn i SV. Jeg ønsker å bygge SV, men i den retning som jeg ønsker at det utvikler seg, sier Kjeldstadli til Dagbladet.

– Er det reelt å tro at du vil få med deg både folk fra Rødt og Ap inn i SV?

IKKE RØD NOK:  
Historie-professos  Knut Kjeldstadli vil skape et nytt SV. Foto: Scanpix
IKKE RØD NOK: Historie-professos Knut Kjeldstadli vil skape et nytt SV. Foto: Scanpix Vis mer

– Jeg tror ikke dette vil skje umiddelbart eller på noen rask måte. Det går ikke an å presse det fram, men likevel er det et problem at den radikale venstresida ikke er organisert i forhold til det som er ønskelig, sier han.

Overfor Dagbladet avviser han at det er snakk om å lage et helt nytt parti, men en ny organisering av «de som mener det samme i en og samme gruppering».

Ikke sosialist

Professoren har i mange år vært en av Kristin Halvorsens skarpeste kritikere internt i SV. I artikkelen gir Kjeldstadli klart uttrykk for at han ikke lenger tror at partilederen av Sosialistisk Venstreparti i virkeligheten er sosialist:

«Ideologien som formidles fra partiets leder, er mer sosialliberal enn sosialistisk: Oppgaven er å avskaffe en restfattigdom, ikke å representere lønnsarbeiderne som klasse. Det er kapitalismens eksesser som kritiseres, ikke kapitalismen som system», skriver han.

– Hvorfor er ikke Halvorsen sosialist?

– Alle har lov til å kalle seg sosialist. Men jeg mener at hun ikke er spesielt sosialist i den forstand at hun ikke fører en antikapitalistisk politikk. For henne og de som står henne nær, har det ikke vært noe mål. Det er i hvert fall det man kan få inntrykk av, sier han.

SV uten strategi

Men også Halvorsens regjeringsprosjekt får gjennomgå i professorens artikkel:

«Noen egentlig strategi for regjeringsdeltakelsen – utover å komme i regjering – forelå ikke», skriver han. «Her var intet opplegg for viktige symbolske seire de første hundre dagene, enn si noen strategi for å forskyve makt til fellesskapet».

Heller ikke SV’s statsråder slipper unna Kjeldstadlis beske kritikk. Han mener «SV’s ministere ikke har klart å vise forskjellen på primærstandpunkter og nødvendige kompromisser innad i regjeringen.»

Kjeldstadli har tidligere ledet det mye omtalte «Nettverk mot høyredreining» i SV. Overfor Dagbladet avviser han at det er aktuelt å vekke til livet nettverket igjen.

Men han legger ikke skjul på at det «finnes strømninger i partiet som ønsker en politikk som er klarere sosialistisk».

Han understreker at det fortsatt finnes et «sterkt mindretall som ønsker en sterkere orientering mot bevegelsene enn mot statsapparatet» og viser blant annet til landsmøtesalens «entusiastiske respons» på SV-nestleder Audun Lysbakkens tale under SV-landsmøtet i vår som et uttrykk for nettopp dette.

Også kampvoteringen om det andre nestledervervet mellom SV-rebellen Ingrid Fiskaa og partilederens mann, Bård Vegar Solhjell, mener Kjeldstadli er et annet eksempel.

Frykter Jens

Men Kjeldstadli er ikke veldig optimistisk på vegne av framtida til mindretallet han selv tilhører i partiet og beskylder Kristin Halvorsens støttespillere i Oslo-partiet for å ha «brukt et flertall til å renske ut folk på venstrefløyen».

Kjeldstadli frykter SV-lederen og de andre SV-statsrådene ikke greier å stå imot Jens Stoltenbergs tøffe krav til partiet i regjering og mener Stoltenberg kan «presse SVs regjeringsmedlemmer skritt for skritt til høyre».

– Min frykt er at hvis Jens Stoltenberg virkelig går inn for en sak, har jeg vanskelig for å se på hvilken måte det vil bli gitt effektiv motstand fra SV sin side. Men jeg håper jo at jeg tar feil, sier han.

Dagbladet tok i går kontakt med de to nestlederne Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell, men begge ønsker å lese artikkelen før de gir sine kommentarer.

Les hele artikkelen her:  Det reelle partiet

NY RETTNING: – Mitt håp er at så mange som mulig vil gå inn i SV. Jeg ønsker å bygge SV, men i den retning som jeg ønsker at det utvikler seg, sier Kjeldstadli til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer