Professor vil tidoble engangsstøtten ved fødsel

Engangsbeløpet som utbetales ved fødsel til kvinner som ikke har rett til foreldrepenger, bør tidobles til 400.000 kroner, mener professor og rettsmedisiner Torleiv Rognum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mødre som ikke er i arbeid før fødselen har ikke rett til foreldrepenger og må i dag nøye seg med en engangsstøtte på 38.750 kroner når de får barn. Men for å få ned aborttallene må dette beløpet økes kraftig, mener professoren.

- Engangsbeløpet som utbetales ved fødsel må økes, gjerne helt opp til 400.000 kroner. Det bør hvert fall opp i 265.000 kroner - tilsvarende tre ganger grunnbeløpet i Folketrygden - om det skal monne, sier Torleiv Rognum til Vårt Land.

Han mener det er skammelig at forskjellen mellom lønnsarbeidende og andre kvinner er så stor.

- Dette koker ned til et spørsmål om menneskeverd. Hvorfor skal barn av mødre som ikke er i fast jobb, verdsettes mindre av samfunnet enn barn av mødre i fast jobb? spør han.

Rognum var i sin tid en av initiativtakerne til Alternativ til Abort Norge (AAN) og er tidligere formann i etikkutvalget til Norges kristelige lægeforening.

I 2013 ble det utført 14.773 aborter i Norge, nesten 500 færre enn året før.

Tallene har holdt seg relativt stabile i mange år med en svakt fallende tendens fra 14-15 aborter per tusen kvinner i aldersgruppen 15-49 år på 80-tallet, til 12-13 aborter per tusen kvinner i samme aldersgruppe de siste årene.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer