Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Professoren gråt da han så hva som hadde skjedd

Omfattende koralldød.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Great Barrier Reef utenfor nordkysten av Australia er verdens største korallrev, og hjem for et bredt mangfold av liv. Det er verdens største enkeltstruktur laget av levende organismer, men nå er det truet.

En ny undersøkelse, gjennomført av australske National Coral Bleaching Task Force, har analysert store deler av korallrevet, og slår i rapporten fast at 93 prosent er utsatt for såkalt bleking.

Korallbleking er et fenomen der algene forlater korallene som igjen får en blekere farge. Med tiden vil selve revet også dø. Årsakene til dette er flere, men økte vanntemperaturer er én av dem.

Skadene varierer i omfang, og er mest utbredt i den nordlige sektoren. Det er anslått at turisme til Great Barrier Reef er verdt i overkant av 40 milliarder kroner i året, og står for så mye som 70 000 jobber. Også dette står i fare. 

- Deretter gråt vi Terry Hughes er professor ved James Cook-universitetet, og ledet undersøkelsen. Han forteller at nærmere undersøkelser viser at omlag 50 prosent av korallene på de nordlige delene av revet allerede er døde.

Han la tidligere denne uka ut et bilde på Twitter som illustrerte tilstanden på revet. Sammen med illustrasjonen skrev han:

- Jeg viste resultatet av undersøkelsene til studentene mine. Deretter gråt vi.

Nancy Knowlton ved Smithsonian Institution sier at det er bekymringsverdig at det er de nordlige og mer avsidesliggende delene av revet som er mest utsatt.

- Man må bare håpe at de delene av korallrevet som er mer motstandsdyktig har en bedre evne til å komme seg igjen. Men det vil være en lang prosess, sier hun til Washington Post, og legger til at Hughes ikke er kjent som en alarmist og for å svartmale situasjonen.

Varmeste i historien Tidligere i år har det blitt rapportert om omfattende koralldød rundt atollen Kiribati, og korallbleking flere andre steder i verden. Forskerne tror årsaken er den rekordkraftige El Niño, samt en generelt varmere klimatrend.

Bloomberg skriver i dag at mars måned var den varmeste siden man begynte å føre statistikk for temperaturer for 137 år siden, og at det er den ellevte strake måneden som slår den rekorden.

Med andre ord ligger det an til at 2016 vil bli det varmeste året som er registrert.

- Ingen vei tilbake I går kveld ble den omfattende Parisavtalen underskrevet i FNs hovedkvarter i New York. Det endelige utkastet ble presentert i Paris i desember, men ble altså underskrevet drøye fire måneder senere.

Norges klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) var blant de som var på plass, sammen med blant annet USAs utenriksminister John Kerry og den franske statsministeren Francois Hollande.

- Nå er det ingen vei tilbake, sa sistnevnte etter å ha undertegnet avtalen, ifølge Associated Press.
Også Helgesen omtaler undertegningen som et stort øyeblikk.

- Det er ikke hver dag det er så høytidelig å signere navnet sitt, sier Helgesen til Dagbladet. 

Han mener at avtalen representerer et vendepunkt i verdens klimapolitikk og er derfor svært fornøyd med at såpass mange land har undertegnet avtalen.

Kritisert for manglende realisme Paris-avtalen skapte stor jubel blant klimaforkjempere tilbake i desember. 

Den slår fast at den globale oppvarmingen bør holdes under 2 grader, og helst begrenses til 1,5 grader. 

De aller fleste av landene som har godtatt den, har også godtatt å senke egne utslipp gjennom målsetninger som kontinuerlig skal evalueres og forbedres fram mot 2030. 

Likevel har avtalen blitt kritisert for å være urealistisk og uten konkrete virkemidler for å straffe land som ikke følger den, deriblant av tidligere NASA-forskningssjef James E. Hansen.

- Skatter og avgifter er det eneste som skremmer, mente Hansen, da tilknyttet en gruppe forskere og klima-lobbyister ved Columbia University i New York.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media