Professoren som forsvant

Seks millioner fikk Felix Tschudis stiftelse for å opprette et professorat, men professoren har ingen sett noe til.

STØRE-VENNEN:  Felix Tschudi i Tscudi Shipping Company er engasjert i seiling gjennom Nordøstpassasjen. Rederiet lykkes i 2010 mede å sende sitt første skip til Kina den veien. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
STØRE-VENNEN: Felix Tschudi i Tscudi Shipping Company er engasjert i seiling gjennom Nordøstpassasjen. Rederiet lykkes i 2010 mede å sende sitt første skip til Kina den veien. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) oktober 2008 for første gang røpet millionbevilgningen til senteret, initiert av vennen og milliardærrederen Felix Tschudi, var utgangspunktet at pengene skulle finansiere blant annet et professorat.

Under et foredrag for Nordområdesenteret ved Høgskolen i Bodø, sa utenriksministeren at «deler av norsk rederinæring ønsket å opprette et professorat med tilliggende herligheter, knyttet til maritim logistikk i nordområdene», og fortsatte:

- Dette er et spennende prosjekt, som vi i Utenriksdepartementet går inn og støtter krone for krone. De kommer opp med, Tschudi Shipping, seks millioner kroner over fem år, vi legger inn seks millioner kroner over fem år, sa utenriksministeren den gang.

Det ble imidlertid med de tilhørende herlighetene — Nordområde-professoren har ingen sett.

Ble næringstiftelse I tida før Senter for nordområdelogistikk ble en egen stiftelse, ble aktivitet og økonomi administrert fra Høgskolen i Bodø.

Derfor ble UD-millionene i første omgang sendt dit. Både i søknaden og i tilsagnsbrevet fra UD går det klart fram at støtten skulle gå til opprettelsen av et senter i Kirkenes og et gaveprofessorat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer