Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Professorene kritiserer Bondevik

Victor Norman og Jan Tore Klovland, professorer ved Norges Handelshøyskole, stiller seg uforstående til at man allerede skal ha nådd en konjunkturtopp. - Uansett bør det strammes inn betraktelig, mener de to.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå har regjeringen kjørt bilen i nedoverbakke i lang tid, uten å sjekke om bremsene fungerer. At de fremdeles tør å holde i rattet, er meg ubegripelig, sier professor ved Handelshøyskolen i Bergen, Jan Tore Klovland, som frykter et kraftig smell på enden av bakken.

Både Klovland og Norman synes det er merkelig at man allerede konstaterer at renteøkningen har hjulpet.

- Det er merkelig at man kan uttale seg om virkninger av renteøkninger allerede nå. Dessuten er det ferietid og signalene som kommer bør ikke gi grunnlag for å trekke raske slutninger, mener Norman, som mener regjeringen er nødt til å få til en innstramming.

- Uavhengig av konjunkturer må vi få til en økonomi som er bærekraftig. Ellers vil Jaglands beskrivelse av det såkalte sprekkalternativet slå til. Da vil vi få en dramatisk nedskjæring om tre-fire år.

Også Klovland etterlyser innstramminger, og mener utgiftssiden i budsjettet må bli mindre. Dessuten mener Klovland at man må ta pengepolitikken i bruk.

- Fastkurspolitikken forutsetter en stram finanspolitikk. Det har man ikke lyktes med og da må man ta pengepolitikken i bruk, mener han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!