Professorens advarsel etter Bondevik-avsløringer

Professor Tina Søreide kommer med en advarsel etter Dagbladets avsløringer av kontakten mellom tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og organisasjonen Muslim World League - som eksperter knytter til Saudi-Arabias autoritære regime.

FÅTT PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte har fått over tre millioner kroner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

- Uten å ta til orde for noe strafferettslig i denne saken, vil jeg minne om signalet fra straffelovens § 389 om påvirkningshandel, sier professor Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole (NHH) til Dagbladet.

- Den omhandler at pengestøtte for å påvirke en beslutningstaker innebærer et visst ansvar.

Professor Søreide har med stor interesse lest Dagbladets avsløringer av kontakten som har vært mellom tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, Høyre-politiker Aamir J. Sheikh og organisasjonen Muslim World League. De to er forelagt professorens uttalelser på generelt basis, men har foreløpig ikke svart.

MÅ ØKE SKEPSISEN: Professor Tina Søreide sier vi må bli mer årvåkne for hvordan autoritære regimer forsøker å renvaske renommeet sitt. Foto: Benjamin Bargård
MÅ ØKE SKEPSISEN: Professor Tina Søreide sier vi må bli mer årvåkne for hvordan autoritære regimer forsøker å renvaske renommeet sitt. Foto: Benjamin Bargård Vis mer

Må øke skepsisen

Etter at de fikk over fire millioner kroner fra Muslim World League, fikk Sheikh og Bondevik fire statsråder – Erna Solberg, Bent Høie, Tina Bru og Kjell Ingolf Ropstad – til å takke ja til å stille på MWLs arrangementer. MWLs leder ble også tildelt den såkalte «Brobyggerprisen», som Sheikh står bak.

Sheikh selv var tydelig på at ingen skal kunne «kjøpe seg» til prisen, men juryleder Cecilia Brækhus trakk seg på dagen da Dagbladet stilte spørsmål om saken - og sa hun ikke var blitt skikkelig informert.

KONFERANSE: Kjell Magne Bondevik, Aamir Sheikh (med ryggen til) og den saudiarabiske diplomaten Majid Alharazi (med lilla slips) på vei inn på Muslim World League-sponset konferanse i Oslo i fjor. Foto: Hans Arne Vedlog
KONFERANSE: Kjell Magne Bondevik, Aamir Sheikh (med ryggen til) og den saudiarabiske diplomaten Majid Alharazi (med lilla slips) på vei inn på Muslim World League-sponset konferanse i Oslo i fjor. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Jeg kan ikke spekulere i de involvertes hensikter i denne bestemte saken, men jeg er opptatt av problemstillingen i min forskning, sier Tina Søreide.

- De siste 10-15 åra har vi nemlig sett en økende tendens til at autoritære regimer går langt i å påvirke andre lands oppfatninger av dem. Dette gjelder forsøk på å påvirke internasjonale evalueringer, utenlandsk pressedekning, valgobservasjon, og andre lands politikere. Det betyr at vi her i Norge må øke skepsisen, og ikke ta for gitt informasjon om land med regimer som hindrer demokrati, driver ulike typer undertrykkelse, og hindrer fri presse, selv ikke når slik informasjon kommer fra internasjonalt anerkjente organisasjoner.

Ingen av statsrådene ble informert om at Sheikh og Bondevik var finansiert av MWL.

- Beslutningstakeren som kanskje påvirkes, bør slik jeg ser det være informert om eventuelle pengegaver fra den som tilgodeses, sier Tina Søreide.

Fikk millioner

Bondevik og Sheikh har hevdet organisasjonen Muslim World League opererer helt uavhengig, men eksperter knytter den tett til det saudiarabiske regimet – og Saudi-Arabias ambassadør til Norge, Amal al-Moallimi, har bekreftet at organisasjonen finansieres av et fond underlagt regimet. Bondevik og Sheikh har framholdt at de har drevet freds- og dialogarbeid - helt uavhengig av saudiarabiske myndigheter.

- En veldedig organisasjon som representer et slikt land kan være noe annet enn hva den utgir seg for, og i så fall, vil den finne et navn som virker overbevisende, sier NHH-professor Tina Søreide og påpeker:

- I denne sammenhengen skal vi også være bevisst at norske politikeres involvering i en offentlig sammenkomst kan bety mye i landets omdømmebygging, og ha en reell økonomisk verdi.

Hun legger til:

- At organisasjonen fremmer fred på tvers av religioner kan likevel være riktig og noe statsministeren ønsker å støtte opp om. Deltakelse i denne sammenhengen er ikke nødvendigvis resultat av betalt påvirkning.

REGNSKAPENE AVSLØRER: Dagbladet har funnet flere ukjente overføringer fra aktører i land uten trosfrihet i Midtøsten. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Langsem/Vedlog/Helseth. Vis mer

Sterke reaksjoner

Avsløringene har vekket sterke politiske reaksjoner – fra Rødt, via SV og Ap til Frp.

REAGERTE: Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB
REAGERTE: Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Ingen skal kunne betale seg til møter med norske statsråder, sa Anniken Huitfeldt (Ap) til Dagbladet.

- Dette stinker av skitne penger, mente Bjørnar Moxnes (Rødt).

- Kritikkverdig, slo Jon Helgheim (Frp) fast.

Både Ap og Rødt tok til orde for å se på om det kan brukes sterkere midler for å kontrollere hvem som kan påvirke norske politikere, mens generalsekretær Guro Slettemark i antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International Norge mente det var god grunn til å stille spørsmål ved omstendighetene rundt tildelingen av «Brobyggerprisen».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer